Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

fantom kérdése

Miről szól A kékszakállú herceg vára?

242 1

fantom


A kékszakállú herceg vára az 1900-as évek elejének világfájdalmát és elmagányosodását fejezi ki.

A nő és a férfi képtelen párkapcsolatának lélektani útja, szenvedésének bemutatása, valójában a gyerekkora óta melankolikus és depressziós Bartók vezérkínjának tükre. Bartók élete első felében maga is úgy hitte, hogy Kékszakállhoz hasonlóan magányra ítélt ember, aki nem tud párkapcsolatban létezni, társtalan céltalan bolyongásként jellemezte életét.
S bár az opera már házasságának idején született, Bartók könnyedén lépett át a jól ismert érzésvilágba.

Kékszakáll létező személy, egy francia marsall volt. Az opera bemutatása hét évet váratott magára, mert előadhatatlannak vélték.Bartók egyetlen operája balladai alapokra népi motívumokkal is dolgozó misztériumjáték.

Cselekmény:
A férfilélek zárt világában járunk. Ide hozza Kékszakállú az új szerelmét, Juditot. A szerelmes nő egy hideg sötét csarnokban találja magát hét zárt ajtót lát - igyekezne mihamarabb megismerni a férfilélek titkait. Judit követeli a kulcsokat, hogy az ajtókat feltárhassa és "szél bejárjon, Nap besüssön." Kékszakáll enged neki és Judit sorra nyitja az ajtókat, amelyek fénysugarat bocsátanak a asötét csarnokba. Feltárul a véres és ijesztő kínzókamra, a véres szerszámokkal teli fegyveresház, a kincstár is tele véres ékszerekkel, a virágoskert Juditnak bókoló rózsái is véresek. Az ötödik ajtó mögött Kékszakállú egész birodalmát megláthatjuk és Kékszakáll kérleli Juditot, hogy már eleget tud, legyen elég, de hátra van még két ajtó. A hatodik sóhajtva nyílik, a könnyek tavát rejti. Judit engedetlensége miatt baljós árnyak suhannak át a csarnokon. Immár e hetedik ajtó feltárása következik, Judit már tudja, hogy mit talál mögötte. Kékszakáll előző feleségeit díszesen, szépen sorban jönnek elő... "szépek. szépek, százszor szépek"... " Te voltál a legszebb asszony" - mondja Kékszakáll, miközben Judit elindul a többi asszony után és becsukódik mögötte a hetedik  ajtó.Kékszakállra boldogság helyett az örök egyedüllét vár, "és mindig is éjjel lesz már"

0

Gyll


A helyzet nem is olyan drámai, hiszen Kékszakáll minden nőnek azt mondja, hogy te voltál a legszebb, és egy okos nő ezt tudja. Azt is tudja, hogy mi vár rá.

0

boszi13


Hogy várhatja egy férfi, hogy csak félig ismerjem meg és úgy szeressem mindenestül?

0

józan

A fickó eleve depressziós, azon semmi nem segít, az biztos nem, hogy a nő együtt búsong vele a sötét teremben.

0

boszi13


Most is tökugyanez van. Túlnépesedés és nyomorgunk a járműveken, közben meg mindenki magányos.

0

Te mit gondolsz?