Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

nagyöreg kérdése

Miről szól a "Kenyértörésre kerül a dolog" kifejezés?

740 1

nagyöreg


Jelentése: - elérkezik a döntő pillanat
                 - viszályos felek végleges döntésre jutnak ügyükben
 
"Kenyértörésre viszi a dolgot" = végleg összevész valakivel.

A kenyér mint az élet jelképe szerepel. Régi művelődéstörténeti leírásban találhatunk arra a szokásra, hogyha a fiatalok és az öregek nem képesek tovább az együttélésre (vagy súlyos horderejű dologban nem értenek egyet), akkor az öreg ketté töri a kenyeret, a felét a fiataloknak adja, a másik felét magának megtartja, jelezvén ezzel, hogy megbomlott az egység a családban. Az Alföldön sok helyütt úgy mondják a válást: " kétfelé vágták a kenyeret". A fiatalok, már "nem élnek egy kenyéren" egymással, nem élnek egy háztartásban. Az öregektől "külön kenyérre mennek".
Ha elválik valaki a "kenyeres pajtásától', előfordul hogy "megbékél a maga kenyerén", azaz, annyira hiányzik neki, hogy a másikkal együtt legyen, hogy kibékül vele.

A kovász és az élesztő használata előtt a kenyér lapos volt és nem késsel vágták, hanem törték, azaz "szegték". A "szeg", "megszeg" kifejezéseink jelentése: tör, megtör. Pl:"nyakát szegi". "szárnyát szegi". Ma már a késsel vágásra is utalhat az, ha valaki "megszegi a kenyeret", miképp ha valaki "megszegi az adott szavát", a szava elválik az ígérettől.

1

Te mit gondolsz?