Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

öröklét kérdése

Miről szól a Rómeó és Júlia?

169 0

öröklét


Rómeó és Júlia történetét Matteo Bandello olasz író és költő művéből ismerjük, aki megtörtént eseményeket dolgozott fel. Bandello Shakespeare-nél 100 évvel korábban élt. Mivel szerzetesrend tagja volt, úgy feltételezem, hogy a történetben szereplő, a fiatalokat és az eseményeket is irányító szerzetes alakját önmaga ihlette.

A Shakespeare mű Arthur Brook azonos című versének és William Painter egy prózájának szinpadi átirata. Shakespeare részleteket is kölcsönzött a művekből, valamint behozott a történetbe két új szereplőt: Parist és Mercutió-t.

Shakespeare érdeme azonban így is elvitathatatlan. Zseniálisan váltogatva a dráma és komédia elemeit, maximumra fokozza a feszültséget, minden szereplőt egyenrangúan ábrázol, ezzel is közelebb hozva a nézőhöz, és minden karakter személyiségfejlődését érzékelteti a költői versforma magasabb szintre emelésével is.

A kor elvárása volt, hogy a fiúk megvédjék családjuk hírnevét, miközben elvárás volt az is, hogy ne engedjék el indulataikat. Ezért amikor összefeszül Tybalt és Mercutió azután Rómeó, rejtett agresszióik törnek elő és vezetnek a tragédiához. A szenvedély az egész művet átitatja, a szenvedélyes gyűlölet a két család között szinte előrevetíti szenvedély szerelembéli tetőpontját: „Ó, gyűlölet, te szülőanyja szerelemnek”
Ekkoriban már lazult kissé a patriarchális társadalom, keresztül lehetett vinni egy szerelmi házasságot. Kevésbé tekintették a nőt ördöginek, ezzel együtt terjedtek a puritán eszmék.

Kis adalék, hogy Shakespeare idején férfiak játszották a női szerepeket is, miközben a homoszexualitás tabu téma volt. Könnyen lehet, hogy Mercutió behozatalára is azért volt szükség, hogy a különcségbe burkolt homoszexuális figura megjelenhessen. (Tudjuk, hogy Shakespeare-nek tartós férfikapcsolata volt.) Mercutió és Rómeó kapcsolata a műben túl közeli elemeket tartalmaz.

A Rómeó és Júlia a világirodalom legtöbbször feldolgozott és legtöbbször előadott darabja. Számtalan dal, musical, balett, de több mint húsz opera is született belőle, rengeteg átirat és feldolgozás a kornak, a politikai helyzetnek vagy a társadalmi környezetnek megfelelően A kibékíthetetlen ellentétek és a beteljesületlen szerelem örök téma.

0

versfaló

Azt a részt hiányolom nagyon Shakespeare életrajzaiból, amikor megélte ezt a fergeteges nagy szerelmet. Mert meg kellett élnie, hogy ilyet tudjon írni.

0

faszent

Valószínű, hogy a nagy szerelem pasi volt.

0

cilimama

Mindig időszerű történet, mert nagy beteljesíthetetlen szerelmek mindig lesznek.

0

pszichopati

A szerelmet éppen az lobbantja naggyá, hogy beteljesíthetetlen.

0

Te mit gondolsz?