Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

szegény legény kérdése

Miről szól A walesi bárdok?

474 1

szegény legény


Arany János egyik legkedveltebb témája a bűn és bűnhődés jelenik meg. A költő elítéli a gőgös zsarnokságot és hiszi annak megbűnhődését.
Ekkor Magyarországot Ferenc József osztrák császár sanyargatta. A költő ezzel a versével mintegy felhívja a magyar népet a helytállásra az 1848-as szabadságharc leverése után.

A vers valódi eseményeket dolgoz fel. I. Eduárd 1277-ben dúlta fel a kelták lakta Wales-t és végeztetett ki több mint ötszáz énekmondót, akik nem voltak hajlandóak dicsőítő éneket zengni róla.
Edward király és az elnyomó Ferenc József valamint a walesi bárdok és az elnyomott magyar költők között egyértelmű a párhuzam.

Cselekmény:

I. Edwárd a leigázott Wales-be látogat, ahol a megfélemlített urak pazar lakomával várják, de Edwardnak ez nem elég, dalnokokat kéret, akik dicsőítik.
Három dalnok érkezik, de a királyt ünneplő dal helyett a valóságot éneklik meg, daluk az elnyomó zsarnokságról, a nép sanyargatásáról, ezrek leöléséről szól, ezért Edward máglyára küldi őket és parancsba adja minden bárd (dalnok) kivégzését, aki nem dicsőíti őt. A bárdok átkozzák Edwardot, ezért vértanúhalált halnak, Edward pedig bűneinek terhe alatt megőrül és egyre csak hallja a bárdok átkozó énekét.

0

józan

Az őrület nem megbűnhődés, hanem menekülés a valóság elöl.

0

kétoldalt

Emlékeim szerint az angoloknak más bűnök is felróhatók.

0

zombizoli


Azért Arany János könnyen írt úgy a nagy sértett parasztbüszkeségről, hogy adományozott családi nemességében a családja mások verejtékéből élt

0

Te mit gondolsz?