Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

Nadibadi kérdése

Miről szól Heroes III?

318 2

Nadibadi

A Heroes 3, egy körökre osztott stratégiai számítógépes játék, ami 1999-ben jelent meg, a 3DO adta ki Microsoft Windowsra, Macintoshra és Linuxra.
A legúljabb verziója az 1.4-es a Shadow of Death. A játékhoz még két kiegészítőt is készítettek az "In The Wake of Gods"-ot és a "Horn of Abyss"-t. Ezekben egy új vár, új térképek, új hősök és új lények jelentek meg.

A játék lényege, hogy a várak elfoglalásával és az ellenfelek legyőzésével tapasztalati pontokat szerezzünk, amikkel újabb képességeket szerezhet a hősünk. A várainkat tudjuk fejleszteni nyersanyagokért és pénzért, hogy több pénzt és erősebb lényeket szerezhessünk. A játékban az aranyon kívül hat féle alapanyag található: (angol nevén a) wood, ore, gem, mercury, sulfur, crystal. Ezeket az alapanyagokat bányákból tudjuk megszerezni. A játékban 9 féle vár található. Minden várhoz 16 hős és 7 féle élőlény tartozik.
Az élőlényeket gyengébben kajuk, de fejleszthetőek a várban. A lényeket a csatákban tudjuk használni, és általában a támadásokra visszaütnek. Néhány élőlénynek van különleges képessége amit meghatározott eséllyel tudnak használni. Például: vakítás, dupla támadás vagy éppen anti visszaütés. Vannak olyan lények (minden várban legalább egy) akik tudnak valamilyen fegyver távolról való eldobásával sebezni, ilyenkor nincs visszaütés. A lények ereje függ a hős képességeitöl, és artifactjairól is.
A hősökből két felé van: a harcosok és a varázslók. A hősöknek mindig van egy különleges képességük, és lehet (maximum) 8 féle különböző másodlagos képességük. Ezeket akkor tudják megszerezni, amikor szintet lépnek tapasztalati pont (XP) szerzésével. Ilyenkor kétféle képességből választhatnak vagy fejleszthetnek. A képességek 3 szintből állnak: a kezdők (basic), a haladók (advenced), és a mesterek (expert). A másodlagos képességekből 26 féle van. Minden hősnek van támadási, védési, várázslási ereje és maximum varázspontjai. Ezeknek ereje 0-99 között terjednek. A támadási és védési erő (attack, defense) a lényekre, míg a varázs erő és a varázs pontok a hős (varázs) erejét mérik.

A játék menete:
A körök napokra vannak osztva. Minden nap megkapjuk a megszerzett bányák után a nyersanyagokat. Minden hét első napján megkapjuk a várhoz tartozó megfelelő mennyiségű lényt. A Játékos minden körben meghatározott mennyiségűt léphetnek, szedhetnek fel alapanyagokat, és artifaktokat és támadhatnak meg lényeket hősöket és várakat. Minden nap minden várban csak egy fejlesztést lehet végrehajtani. Ha a hősünk a grál után ás, vagy hajóra száll (az utobbit varázslat által vagy kikötő segítségével teheti meg) elfogynak az aznapi lépései.     A pálya két világrészből áll, egy földfelettiből és egy földalattiból. A másik világrészbe való átjutás teleport kapukkal tehető meg.

A harcok a következőből állnak:
Az egyik hős megtámad egy élőlényt, hőst vagy várat. A harctér hatszögekből álló mezőkből áll. Az a lény kezd amelyik a legtávolabbra tud menni egy körben. [Abban az esetben ha várat támadunk meg a (nem játékos) várvédők lőnek majd a katapult lő a várfalra. Ezt minden körben megteszik.] A hősök minden körben egyszer használhatnak varázslatot. A játék közben van lehetőségünk elfutni vagy pénzért megtartani lényeinket és úgy elfutni (kivéve ha várvédők vagyunk). A győztes csapat tapasztalatipontot kap, és a vesztes csapat artifaktjait.

A hősöknek még lehetnek különböző artifaktjai amiket magán tud hordani. Van egy különleges artifact amit grálnak hívnak. Ez minden pályán megtalálható, és obeliszkek segítségével lehet megtalálni a helyét ahonnan ki lehet ásni.
Ha a játékos elveszíti az összes várát, hét napja van hogy szerezzen magának várat, különben hősei elpusztulnak. Az alap játékmenetben ha az utolsó ellenséges hőst is legyőzzük: megnyerjük a játékot.

A pályakészítő-vel (editor) újabb pályákat készíthetünk, de a meglévő pályákat is variálhatjuk. Így a játékmenet egy részét is megváltoztathatjuk: például úgy akkor nyered meg a játékot, ha elfoglalsz egy adott várat. Azt is variálhatjuk hogy, akkor veszítsük el a játékot, ha például a játékban számított 5 hónap alatt nem nyertünk.

A játékban megtalálhatóak a kampányok, amikben összefüggő pályasorozatok vannak. A hőseinket az utolsó pályáig vihetjük adott körülmények között. A kampányban lévő pályák elején választhatunk nehézséget és kezdési előnyt. A játékhoz tartozik egy kampány készítő is (campagn editor).

4

Te mit gondolsz?