Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

mikkamakka kérdése

Miről szól Narcisszusz legendája?

157 0

pszichopati

Narcisszusz legendája az önelvesztésről, az önimádatról szól.

Születéskori jóslata szerint Narcisszusz csak akkor érheti meg az öregkort, ha nem látja meg önmagát.
A jóslat úgy vált valóra, hogy sorra utasította el a beléje szerető nimfákat, míg egyikük a bosszúállás istennőjéhez, Nemesziszhez fordult, aki megbüntette az ifjút. Narcisszusz vadászat közben megszomjazott, és egy tóhoz lépett, meglátta a tükörképét a vízben, és beleszeretett a saját szép arcába, (melyre bizonyára anyja is nagyon büszke volt).
Egész nap hasztalan próbálta magához ölelni tükörképét, így ugyanazt a kínt élte át, mint a visszautasított szerelmes nimfák.
A fiút megtéveszti a tükörképe, mivel abban csak a csodálatra méltó részei tükröződnek vissza, rejtve marad a háta, az árnyéka, "a sötét oldala". Csak saját idealizált képmásába szeret bele, sem önmagát, sem másokat nem képes szeretni. Az elragadtatás egy hamisan egyoldalú szépségért epekedik, a vágy beteljesíthetetlen, boldogtalan végkifejletet ígér. Mivel az ifjú a valódi énjét megtagadja, lemond az igazi életről, a megtapasztalásról, helyette a felszínességet választja.
Végül belezuhan a tó mélyébe és odavész.
Az ifjú helyét a parton reggel egy csokor frissen nőtt nárcisz jelzi. A nárcisz szó jelentése kábító, bénító (görög narkoa szóból).
A virág a mitológiai alakról kapta nevét, így az önimádat jelképe. Önmagukba záródó belső szirmai is szépen szimbolizálják ezt.

Az idealizált önképnek szóló imádat és az önmagát felemésztő depresszív vágyakozás mintájára alkotta meg Freud a nárcisztikus kifejezést.

0

Te mit gondolsz?