Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

eretnek kérdése

Miről szól az Ateizmus?

168 0

eretnek


ateizmus = istennélküliség 
Az ateista kifejezést Ciceró óta (ie 70. körül) istentagadó, istentelen jelentéssel is felruházták.

Az ateisták azok, akik nem hisznek sem Isten, sem más természetfeletti lények létezésében.
(Sokan idesorolnak mindenkit, aki nem pazarolja az életét vallási vitákra.)

Az ateista nem ismeri el a vallási törvényeket, ehelyett a társadalmi törvényekhez, szabályokhoz igazodik.
Buddha előtt Indiában igen sok nézet és vallás létezett, ami Isten nélkül magyarázta az ember és a világ létezését.Buddha szerint nem vallási hit, hanem inkább filozófiai gondolkodás kell vezérelje az embereket életükben és a megvilágosodás felé vezető útjukon.

Az ateisták büntetése keleten a kínai császársággal, nyugaton a görögöknél kezdődött, bár itt inkább a politikai istenek tagadása számított bűnnek, az ha valaki megtagadta kultikus kötelezettségeit. Ezért halt meg pl. Szókratész. De a kötelező államvallás keleten is és a Római birodalomban a császárság idején is jelent meg, ennek megfelelően alázták és ölték az ateistákat.A középkori inkvició már több millió embert küldött máglyára, így a szabadgondolkodó Löfflert is, aki megátkozta kivégzőit és azt kiáltotta: soha nem lesz elég fátok, hogy „a véletlent, ami a világot uralja”, elégessétek.  
A Jézus nevében való kínzás és tömeg-gyilkolás még az újkorban is fénykorát élte, a felvilágosodók csak nagyon nehezen tudtak némi fénymagot elszórni a közgondolkodásban.

Marx az 1800-as évek közepén nyílt ateizmust hirdetett, mondván a keresztény vallás a "nép ópiuma", az osztályelnyomás miatti fájdalom enyhítésére létrehozott álomvilág.0

józan

Nagyon nehéz elképzelnem, ahogy valaki leül egy íróasztalhoz és megtervezi egy nép következő kétszáz évét, valamelyik keresztény vezető mégis ezt tette.

0

filozsófia

... vagy az egész emberiségét. Ez az emberiség viselkedésének megtervezése.

0

móric döme

van olyan nép is, akik kitalálták, hogy önnön vallásuk rabszolgái lesznek és önsanyargatásban vezekelnek egész életükben... bár most kicsit megcsúszott a vezeklés, mert a pénzhatalmú disznófejű nagyúr két kézzel szór nekik...

0

Te mit gondolsz?