Irodalom Szólások Lélek Magyarság Gyerek Zene Film Érdekes Történelem Életmód Föld Hit

 

Miről szól a Csodaszarvas-monda?

5238
0
27

Hunor

Hunor és Magor mondája

Hunor és Magor Nimród (Ménrót) király fiai, akik egy nap üldözőbe vettek egy csodaszép szarvast, hogy levadásszák, ám a szarvas elérhetetlen volt és egyre szebb tájakra, egyre gazdagabb területekre vitte a testvéreket, míg végül új földet és asszonyt találtak maguknak és ezzel megkezdődött a Hun-birodalom felépülése.

a monda leírása itt:
Csodaszarvas-monda
a Csodaszarvas - az újjászületés, a megújulás és a Nap jelképe
mitikus vezérállat, aki elvezette Hunort és Magort a magyar hazába, ivadékaik pedig a hunok és magyarok (nem arról van szó, hogy Hunor fiai hunok és Magyar fiai magyarok, hanem a két testvér szövetségéből indult útjára e nemzet, akit  hunoknak (Hungary), szkítának, avarnak.... és magyarnak hívnak.(az eredeti monda szerint Nimród más feleségeitől származnak más ázsiai és perzsa népek)
A monda szerint a Csodaszarvas homlokán van a hajnalcsillag (a Vénusz), a szügyén a Hold, a két szarva között pedig a Nap.


Érdekesség, hogy a Csodaszarvas tisztelete, koronás állatként, Nap-szimbólumként való tisztelete nem csak az ázsiai népeknél lelhető föl, hanem az észak-amerikai indiánoknál is, ami akár azt is jelentheti, hogy a Bering szorosnál 10-12 ezer éve eurázsiából amerikába vándorolt népek is magukkal vihették ezt az ősi hitet, a Csodaszarvas tiszteletét.

MEGOSZTOM: FB Twitter

Miről szól