Mirolszol.ComMirolszol.comMirolszol.Com

Fény ki
BelépésBelépés
MenüMenü
Miről szól a(z)
?

Miről szól a "Sok van a rovásán" szólás?

506
0 3

nagyöreg

A "sok van a rovásán" az adórovásra utal. A tartozást évezredeken át pálcára rótták, Székelyföldön és Magyarország más területein is élt a módszer az 1800-as évek végéig, és más népeknél is megőriztek többszáz éves ilyen róvott pálcákat. Az összeget vonalakkal rótták a négyszögletes pálcába, (számrovást alkalmaztak), a pálcát azután kettétörték és egyik fél az adósnál maradt, a másik pedig annál, akinek tartoztak. Így, mikor találkoztak, összeillesztették a pálca két felét és könnyen ellenőrizhető volt az adósság. Olyan sokáig élt ez a módszer, hogy a sok van a rovásán" mellett mondjuk azt is, hogy " lerótta az adósságát", "kirótták rá a pénzbüntetést".

A székely rovásos számok megőrizték a számrovás ősiségét. Hasonlóak a római számokhoz, csak egyértelműek a jelek és minden irányban olvashatók.
A legrégebbi népek kereskedéskor az ujjaikkal mutatták a mennyiséget. 1, 2, 3 és 4-et az ujjukkal mutatták, mint a gyerekek, az 5-öt úgy mutatták, hogy a többi négy ujjukat összezárták egyenesen, így a feszített tenyér és hüvelykujj egy V-t formált meg. 10-ig a másik kéz ujjait mutatták hozzá és 10 úgy lett X, hogy a két feszített tenyeret egymáshoz közelítették és a két hüvelykujj keresztezte egymást. Ha a juhász pl. a nyáj egyedeit jegyezte fel, akkor az X-re még egy függőleges vonalat húzott, ami székely rovásban az "sz" hang és jelentése "szer", azaz az áthúzott X (mint a hópihe) jelentése 10 szer 10, azaz 100. Ha még egy vonalat kapott, akkor 1000.
Innen származnak a számrovások és persze a római számok is, csak ők nem jól tanulták meg a jeleket, aztán úgy maradt.
Miről szól


---