Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

filozsófia kérdése

Miről szól a Waldorf pedagógia?

208 0
0

filozsófia

Alapjában véve a wardolf pedagógiát az az igény hívta életre, hogy a gyermek olyan (óvodai és iskolai) környezetben nőjön fel, ahol nincs beszabályozva annyira a mozgástere, és szabadon fejlődhet a képességei és érdeklődése szerint.
Természetesen a waldorf nevelés antropozófiai alapjait is számtalan nézőpontból meg lehet közelíteni, ezért nagyon fontos, hogy megnézzük a pedagógust, akire a gyermekünket rábízzuk. Az óvodában egyértelmű, hogy a csupaszív óvónéni a tökéletes választás, mert az elsődleges szempont az, hogy a gyereket semmi ne frusztrálja. De a suliban már nem ilyen egyszerű a helyzet, mert amikor az óvodából kikerül a gyermekünk még tökéletesnek tűnik egy pillangó szárnyakon szálló, rózsaszín felhőkön lebegő tanítónéni, aki a gyermek lelkét semmilyen körülmények között meg nem bántaná, de ne felejtsük el, hogy pedagógust nyolc évre választunk. Az alsó tagozat vége felé már a gyerekeknek komoly konfliktusai lehetnek, szóródik a figyelmük és ehhez kell egy erős kéz és egy következetes odafigyelés. Fontos az is, hogy a pedagógus tisztában legyen vele, hogy a gyerekek nem angyalok és rengeteg energiájuk van, amit megfelelő területeken segítsen megélni nekik és saját maguknak, önszántukból szabályozni. 
 A jó pedagógus a gyermeknek szabad teret ad, de ennek a szabad térnek keretei vannak.
Létezik ilyen pedagógus, mi például kettőt is találtunk és ebből csak az egyik dolgozott waldorf suliban, a másik egy állami tantervet folytató suliban volt.
 Mivel jobb híján ezt a poroszos neveléssel ellentétes szemléletet is a keresztény egyház támogatja, ezért ezek a waldorf iskolák lényegében mind keresztények, vagy tanítják a keresztény tanokat és ünnepeket, de nem kényszerítve. Ez általában bármilyen nézetek mellett viselhető. Ami inkább problémás szokott lenni, hogy sok waldorf pedagógusnak megvannak a maga heppjei, a maga életszemlélete, amit a waldorf pedagógián keresztül szeretne a fénybe emelni és megidealizálni. Tudakoljuk meg, hogy a gyerekünk leendő pedagógusának életelvei egyeznek-e a miénkkel vagy legalább elfogadhatóak-e számunkra, hogy ne legyen feszültség a gyerek körül.A waldorf nevelésben a szülővel való kapcsolat szorosabb és az együttműködést el is várják a Család részéről.
Mindezek figyelembevételével azt gondolom, hogy a waldorf nevelés 8. év végéig minden gyerek számára a legjobb.


MEGOSZTOM:
0

Felméry

Úgy látom, hogy a waldorf iskolák legnagyobb hibája, hogy a gyerekek a felsőbb osztályokban motiválatlanok és sokszor elfecsérlik magukat. Egy jó pedagógus nem engedi a gyereket elkallódni. De ebben persze már a szülőnek is óriási szerepe van.
A waldorf iskolában sok az olyan szülő, aki maga ebben a szülő-szerepben érzi igazán elemében magát és szereti a gyereket benne tartani ebben a kisgyerek-szerepben, hogy gondoskodni kelljen róla. Mindent eldönt helyette, szállítgatja, kisérgeti az előadásaira és a különóráira...
Sokszor az önállótlanságra nevelésben a tanító is részt vesz és akkor a gyerek nem nő fel. Örökké várja és igényli az irányítást, hogy valaki instruála, hogy éppen mivel foglalkozzon, miben érezze jól magát.
2

vörös ördög

A waldorf olyan, mint a homeopátia: nyomokban tartalmaz tanulást is, de nem biztos, hogy reagál rá a gyerek agya.
0

szandra kollár

Ott van a buktató, hogy a legtöbb waldorf tanító azt gondolja, hogy nagy unalmában majd a gyerek felfedezi magát. De nem teszi. Csak unatkozik, aztán telózik meg füvezik.
0

mikkamakka

Kompromisszumot mindenképpen kötni kell.
3

Móric Vadász

A boldogsághoz vezető út egy egészséges Családdal kezdődik. A pedagógia másodlagos szerintem.
Miről szól