SZÓLÁS éS KÖZMONDÁS témák:


Bibliai Kifejezések Közmondások Rímelő Szállóigék Szóláscsoportok Szólások Tréfás

 


IRODALOM SZÓLÁS és KÖZMONDÁS PSZICHO ZENE FILM ÉLETMÓD MAGYARSÁG és TÖRTÉNELEM

 

Népszerű szerzőink:


cinegefantomHunorJób GedeonLáron Ádámmikkamakkavörös ördögnagyöregNapHoldNév nélkülpszichopatiszegény legényHoffer Botondszemfüles
SZÓLÁS és KÖZMONDÁS / Szólások   Történelem

Miről szól a "Csehül áll" szólás?

Megtekintés 861
0
3

cinege


jelentése:
- rosszul áll
- anyagilag gyengén áll

A nemzeteket gúnyoló szólásokat (etnosztereotíp szólásokat) olyankor használták az emberek, amikor valaki eltért a náluk megszokottól.
Ez esetben a szólás feltehetően a harmincéves háború (1618 - 1648) hatására születhetett, ami a cseh népet földig sújtotta emberileg és anyagilag is. Kiemelten a fejérhegyi csatát említik (1620-ból) úgy mint a cseh és morva népeket porig sújtó időszakot, amikor a protestáns hitükhöz ragaszkodó családok gyakorlatilag annyira elszegényedtek, hogy éhen haltak. Még a nemesség is kipusztult. A németeknek gyakorlatilag az volt a szándékuk, hogy eltöröljék a cseh nemzetet a föld színéről, és ez majdnem sikerült is nekik. A csehek azonban minden sanyargatás ellenére kitartottak és nemzetük ma is él.

0
2

Spenót


Egyetértek, a harmincéves háború cseh szakasza a magyarázat. Annyit tennék hozzá, hogy van egy kicsit más alakja is: "csehül jár". Vagyis pórul jár, arra utal, hogy a fehérhegyi csata után a Habsburgok kőkemény abszolutizmust vezettek be Csehországban, amitől a magyar, lázadó, önállóskodó nemesség nagyon megijedt: "Ha továbbra is kitartunk az ősi nemesi szabadságunk mellett, úgy járunk majd, mint a csehek" -- gondolták, beszélték. Ez rontotta az erdélyi fejedelmek esélyeit.

MEGOSZTOM: FB Twitter

Miről szól


X