Mirolszol.Com

BelépésBelépés
MenüMenü
Miről szól a(z)
?

Miről szól A kis herceg?

1059
6

NapHold

Egy őszinte és ártatlan kisfiú rácsodálkozása a világra és az elpazarolt emberi életekre..
Az író meséje teljesen eltér a klasszikus meséktől, de tele van klasszikussá vált képekkel és szállóigékkel, bölcsességekkel. Elsősorban felnőtteknek szóló mese.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY - A KIS HERCEG

Tartalom:
Az író egy hatéves kori rajzáról mesél, ami egy óriáskígyót ábrázolt egy álló elefánttal a hasában, amitől úgy tűnt, mintha egy kalapot rajzolt volna. A felnőttek nem értették a rajzát (nem értették a gyermeket). Azt tanácsolták a felnőttek, hogy ne rajzoljon, inkább tanuljon. Ezért aztán megtanult repülőgépet vezetni. Egyszer kényszerleszállást hajtott végre a Szaharában, nehéz helyzetében magányosan, kevés ivóvízzel. Nagyon gyorsan kellett megoldania a repülőgép szerelést, hogy életben maradjon. Ekkor találkozott a kis herceggel. (Aki valószínűleg egy látomás volt az író gyermeki énjéről a forróságban éhezve töltött pár nap alatt.)
A kis herceg azt kéri az írótól, hogy rajzoljon neki egy bárányt. Az író előbb lerajzolja az elefánttal teli óriáskígyót, amit a kis herceg egyből felismer, majd újra kéri a bárány rajzot. Az író több rajzot is készít, mire az egyik elnyeri a kisfiú tetszését. (Már nehezen találja meg a hangot a gyermekkel, a gyermeki énjével)

A kis herceg elmondja, hogy egy nagyon pici bolygón lakik, ahol vannak, jó és rossz növények, A majomkenyérfák rossz növények mert nagyon gyorsan megnőnek és a gyökereikkel kilyukasztják a bolygót. Ezért a kis herceg minden reggel gondosan kigyomlálja a bolygóját. Van egy rózsája is, aki nagyon érzékeny és a kis herceg nagyon szereti és a virág is őt.
Az író szerel és alig figyel a kis hercegre, aki azért megharagszik és sírni kezd. Erre az író kicsit jobban odafigyel rá, és a kis herceg tovább mesél. Van egy vulkánja is, amit rendszeresen kitisztít (igazából a bolygó egy háznak, a kis herceg otthonának felel meg, kerttel, kéménnyel.
Egy nap a kis herceg elindul, hogy megnézzen néhány bolygót a környéken. Művelődni szeretne és megtudni, hogy mivel foglalkoznak az emberek. (Mindenki egyedül van a bolygóján, be van zárva a saját gondolataiba és mindenki magányos.)
Először a király bolygójára érkezik, aki csak parancsol, de nem gondolkodik és nincs értelme annak, amit csinál. Azután a hiúhoz látogat el, aki csak önmagával törődik, és minden mozdulatáért dicséretet vár. Azután az üzletember bolygója következik, aki folyton fontoskodik, időzavarban van és más számára értelmetlen dolgokkal foglalkozik. A következő bolygón az iszákost ismeri meg a kis herceg, aki nem tud a tetteire magyarázatot adni. Azért iszik, mert szégyelli magát. És azért szégyelli magát, mert iszik. Azután a saját gondolatok nélküli lámpagyújtogató következik, akinek nincs egyénisége, csak teljesíti a parancsokat. Ezután a geográfus bolygójára érkezik, aki örül neki, mert a kis herceg bolygóját is feljegyezheti, de csak a maradandó dolgokat jegyzi fel, ezért a kis herceg szembesül vele, hogy a rózsája múlandó. Lelkiismeretfurdalása lesz, hogy magára hagyta. A geográfus tanácsára a Föld nevű bolygó felé indul. (A Földön a kis herceg ugyanezt a magányt tapasztalja meg mindenkinél.)
A kis herceg a Földön találkozik a kígyóval, aki felajánlja, hogy ha a kis herceg visszavágyik, akkor segít neki, de ahhoz meg kell marnia. Mindketten értik, miről van szó: meg kell halnia, meg kell válnia emberi lényétől ahhoz, hogy hazatérhessen.
A kis herceg találkozik egy virággal, amelyik nem olyan, mint az övé, felkapaszkodik egy hegyre, hogy körülnézzen, de csak további hegyeket lát. Megismeri a visszhangot. Azután egy rózsakertbe ér, ami tele van olyan rózsákkal, mint az övé. Eddig azt hitte, hogy csak egyedül neki van rózsája a világon. Úgy éri, hogy nem is olyan gazdag, mint hitte, hiszen a vulkánja is egészen pici ezekhez a hegyekhez képest, ami a Földön van. Sírni kezd. (Ez a szomorúság és elbizonytalanodás, az alacsony egzisztenciális önértékelés már felnőtt dolgok.)
Ezután a kis herceg találkozik a rókával, aki elmondja, hogy azért lesz egyik rózsa fontosabb a többinél, mert időt vesztegetünk rá, és azután egy láthatatlan fonállal kötődünk hozzá. Minden olyan mint a többi száz meg százezer, amíg meg nem szelidíted. A róka azt mondja: "felelős vagy azért amit megszelidítettél". Barátságot kötnek.
A róka tehát megtanítja a kis herceget arra, hogy az életnek a kapcsoltteremtés, a szeretet útján lesz értelme.
"Jól csak a szívével lát az ember, ami igazán fontos, a szemnek láthatatlan."
A kis herceg röviden beszél a váltóőrrel, azután a kereskedővel aki szomjoltó labdacsokat árul, hogy ne kelljen az embereknek időt vesztegetni az ivásra. (Ez a nézőpont korunk szlogenjeként hat. Azon dolgozunk, hogy ne kelljen élni, hanem legyen idő dolgozni.)
Egyre a róka szavai járnak a kis herceg fejében, hogy "ami igazán fontos, a szemnek láthatatlan".
Az íróval már nyolc napja beszélgetnek, a vizük elfogyott, kutat keresnek, mert "minden sivatagnak rejtenie kell egy kutat". Hajnalra meg is találják a kutat. A kis herceg azonban nem akar már az íróval menni, csak hazavágyik a rózsájához.
Tudja, hogy nem térhet haza ebben a testben a saját bolygójára (a csillagára), ezért találkozik a kígyóval. Erre az útra az író is elkíséri a kis herceget, aki azonban elengedi az író kezét és egyedül lép a kígyóhoz.. "csak egy sárga villanás a bokájánál".
Az író szomorú a kis herceg távozása miatt, és pontosan lerajzolja nekünk azt a fát ahol találkoztak, hogy ha arra járnánk, ráismerjünk.

A kis herceg halála jelképes. Most már elhagyhatja a Földet, visszatérhet a bolygójára, megtanulta, hogyan kell élni. Nagyobb bölcsességre lelt, mint a legtöbb ember egész életében.

MEGOSZTOM:

NapHold további cikkei

2

boszi13

A mese elején az óriáskígyó (a sötét anyai minőség) lenyeli az elefántot, tehát az öreg bölcset. És valóban Exupéry kapcsolata az édesanyjával nélkülözött mindenfajta következetességet vagy szeretetteljes kommunikációt. Az író szenvedett az anyja ridegségétől és távolságtartásától. Végül az írót visszakapta az anyaföld, a gépe lezuhant.
Miről szól