Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

cilimama kérdése

Miről szól Márton napja?

127 0
0

cilimama

Márton napja november 11.

Azért jeles nap a népi kalendáriumban, mert ez az a nap, amelyen befejezték az utolsó szem tök és egyéb termény betakarítását és elvermelését, letették az azévi munkát, mert ezt a napot tekintették a téli évnegyed kezdőnapjának.

Mivel végeztek a betakarítással, ez volt az év egyik leggazdagabb napja, ezért nagy lakomával megünnepelték. Az asztal közepén libasült volt, és körülötte a legjobb lekvárokkal töltött sütemények sorakoztak.
Az azévi bornak is Márton volt a bírája, úgyhogy sok bort kellett megkóstolni.
A kereszténységben ez a nap az utolsó a 40 napos adventi böjt előtt, amikor megengedett volt a mulatozás és evés-ivás.

Hiedelmek is tartoznak a Márton- naphoz és a Márton-napi lúdhoz. Ha Szent Márton fehér lovon érkezik, tehát Márton napján esik a hó, akkor enyhe telünk lesz, de ha barna lovon jő, tehát nem esik hó, akkor kemény télre számíthatunk. Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.
Ha a sült liba mellcsontja fehér volt, akkor hideg telet jósoltak nagy hóval, ha sárgásbarna, akkor saras télre számítottak.

Két szólás is keletkezett a Márton-napi libáról:
"Sok Márton-lúdja is elkelt azóta" = sok éve volt az már
"Kövér, mint Márton lúdja" = érett, szép. fejlett, ugyanis erre a napra híztak fel a libák, azp a legszebbeket, legnagyobbakat sütötték meg

Szent Márton Szombathelyen született 316-ban. Később a római császár szolgálatába állt katonának. Egy alkalommal egy didergő koldust megszánva, odaadta neki a köpönyege felét, és később egy másik koldusnak a másik felét. Útját folytatta a fagyos hidegben, de egyszerre kisütött a Nap és felengedett a talaj, jó idő lett. Ha novemberben hirtelen meleg lett, arra azt mondták régen, hogy "Márton nyara van". A következő éjszaka Mártonnak álmában megjelent Jézus koldus alakban és Márton Isten szolgálatába állt.
Nagy jóságaiért püspökké akarták szentelni, de az alázatos Márton elbújt az őt kereső katonák elől egy libaólba. A libák elárulták a gágogásukkal Mártont, így kénytelen volt elfogadni a nagy vagyonnal járó püspöki címet. Állítólag a liba (és más szárnyas) farktollait tartó zsíros falatot is ezért nevezték el püspökfalatnak.

Az ünnepet igazából azért kötjük a libához, mert a liba nagy és hangos, feltűnő jószág , a szárnyasok legnagyobbika és ilyenkor a nyáron túlszaporodott libákat meg kellett tizedelni, hogy elférjenek a téli szálláshelyükön és elég legyen nekik tavaszig a takarmány. Persze bőven levágtak ilyenkor a többi szárnyasból is.


Hollandiában, Ausztriábnan és Németországban Márton-tüzeket gyújtanak ezen a napon. A lámpások a jó cselekedeteket jelképezik.
Portugáliában sült gesztenyével és pálinkához hasonló itallal ünnepelnek.


MEGOSZTOM:
Miről szól