SZÓLÁS éS KÖZMONDÁS témák:


Bibliai Kifejezések Közmondások Rímelő Szállóigék Szóláscsoportok Szólások Tréfás

 


IRODALOM SZÓLÁS és KÖZMONDÁS PSZICHO ZENE FILM ÉLETMÓD MAGYARSÁG és TÖRTÉNELEM

 

Népszerű szerzőink:


cinegefantomHunorJób GedeonLáron Ádámmikkamakkavörös ördögnagyöregNapHoldNév nélkülpszichopatiszegény legényHoffer Botondszemfüles
SZÓLÁS és KÖZMONDÁS / 750 magyar közmondás   Szólások

Miről szól a "Nem szokta, mint cigány lova a szántást" szólás?

Megtekintés 1212
0
2

cinege


Nem szokta a cigány a szántást
jelentése:
- nem szokott hozzá a munkához, ezért nehezen megy neki

A szólás persze nem a lóról szól, hanem arra utal, hogy a cigányok nem dolgoznak, hanem lopnak.
Valamikor a cigányok szabad vándornépek voltak. Szekérrel vándoroltak és útjuk során árút csereberéltek, teknőt vájtak, kosarat fontak, seprűt készítettek. És amit találtak, a sajátjuknak tekintették, ez volt a nomád népek törvénye. Egy-egy ügyes kezűnek azonban volt becsülete és a faluban sokan várták, hogy újra arra járjon a szekér a dagasztó és mosóteknőkkel, kosarakkal, szüreti háti-kosárral, fatálakkal. Később aztán letelepítették őket, elvették a szabadságukat, hogy felügyelhetőek legyenek mint minden ember, aki helyhez kötött. A műanyag bevezetésével elvették a munkájukat is, mert lett műanyag szatyor meg műanyag lavór meg műanyag partvis, nem kellett már a szép fűzfából font kosár, bár szebb, jóval tartósabb és a környezetet sem szennyezi!!
A cigányok minden erőszakoskodás és térítési próbálkozás ellenére ma is ugyanolyan vadak és gyorséletűek, mint évszázadokkal ezelőtt.

Vér nem válik vízzé

MEGOSZTOM: FB Twitter

Miről szól


X