Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

pszichopati kérdése

Miről szól a Szülőkről való leválás - Kamaszkor?

33 0
0

pszichopati

A gyerek akkor vált le a szüleiről, amikor már nem függ az elismerésüktől és nem vágyik az áldásukra ahhoz, ha valamit tervez.
Amikor megtörténik a leválás a szülők és a gyerekek kapcsolata a barátság szintjére lép.
Konfliktusok minden családban vannak a leválás körül, hiszen a gyereknek ki kell törnie a jókisfiú, jókislány szerepből és meg kell szegnie a szabályokat. És elég bátornak kell lennie, hogy ezt megtegye, hogy a szülők róla dédelgetett vágyképét darabokra törje az engedetlenségével vagy a hazugságával. A szülőnek pedig el kell engednie ezt a vágyképet, mert a gyerek ettől kezdve már önmaga bírája és egészen biztosan nem formálható azzá, amivé a szülő megálmodta.
Szélsőségesen megfogalmazva a gyereknek elég bátornak kell lennie ahhoz, hogy megölje magában a szüleit és a szülőknek elég bölcsnek kell lennie ahhoz, hogy ezt ne bosszulják meg. Megölni magadban a szülőt azt jelenti, hogy megválni a fiú vagy lányszereptől. Elszakadni azoktól a szülői házból hozott viselkedésmintáktól, amik nem felelnek meg a mi belső világunknak.
Egy tökéletes családban egy ilyen szakítópróbát is kiáll a kapcsolat. A tökéletes családban annyi korlát van, amennyi biztonsággal megtart, de van lehetőség arra is, hogy a biztonságból kilépjek és szabadon sérülhessek. A legtöbb családban azonban nincs meg ez a finom egyensúly. Ahol a szülők nagyon ragaszkodnak ahhoz, hogy a gyerek az ő útjukat járja, ott kerülhet sor a szakításra. Sok család pedig olyan erővel tartja a gyereket kisgyerekkorban, mintha felnőni a szülő elleni merénylet volna. Az ilyen szülő számára a szülői szerep a legbiztosabb talaj, ezért nagyon küzd érte a gyerekkel. A gyerek számára sokszor nem marad más út, mint az elhagyás, az, hogy a szülők meghalnak számára.
Ez nem feltétlenül jelent végleges szakítást, de hosszú időre eltávolodhatnak egymástól.
Végső soron a szülői feladathoz tartozik az is, hogy a gyereket szabadon engedjük a nagyvilágba, a gyerek feladata pedig az, hogy megszabaduljon a gyerekszereptől és önállóvá váljon. Neki is nehéz, el kell engednie életének egy darabját.
Bárhogyan is történjen ez az időszak, a találkozás lehetősége nyitva áll. A találkozásé a barátság szintjén.
Mindannyiótoknak sok erőt és bölcsességet kívánok ehhez az időszakhoz.


MEGOSZTOM:
Miről szól