Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

vörös ördög kérdése

Miről szól Ady - A föl-földobott kő című verse?

10 0
0

vörös ördög

Ady Párizsban jóféle koktélokon és estélyeken kitartva szívesen hasonlítgatta hazáját az ugarhoz meg a mocsárhoz, nemzetét pedig az elnyomást érdemlő jószághoz. Állítólag mindezt hazaszeretetből tette, mert "missziót érzett", én meg hányingert attól, ahogyan vidáman gyilkolja Lédát Párizsban évekig, miközben állítólag "osztozik a magyarság sorsában".
a vers:
Szegény költővel még a hazaszeretet is csúnyán kibabrált, mert bármennyire is szeretett volna lelépni (és a világból kifutni önmaga elől) nem tudott, mert ez a gonosz hazaszeretet újra és újra visszarántotta. Vagy esetleg inkább az, hogy ellenőrizni kell a hazai rajongótábort még mielőtt elfelejti a nyelvet is. Időnként tehát hazalátogat Párizsból, ahol Léda hátán már a legmagasabb körökig sikerült felmásznia és ilyenkor szembesül vele, hogy itthon sokkal inkább lenézett és számkivetett közszereplő, ezért inkább újra megkísérli itthagyni ezt az országot, ami meg sem érdemli őt és visszamegy senyvedni a gazdag körök estélyeire.
A szívbemarkolóan szeretetteljes kötődése, megmásíthatatlan és elrendelt végzete ez a hűsége Adynak, a hűsége legkedvesebb és egyetlen témájához: önmagához.
A százszor föl-földobott kő ő maga. A makacs költő, aki mindig lent van, pedig sokkal feljebb vágyik.
("Hiába mindenha szándék" - mindenkor, ha feltámad a szándék). Hiszen persze, hogy föltámad, hiszen Adynak a fényes nagy nyugat való, nem ez a kis ország, a problémáival.
Zaklatottan bár, de kitartóan viselitehát e súlyos terhet, a rá szabott sorsot, a lelkében izzó és soha el nem múló haszere... ja nem, önimádatot.
A porba hullt kő a kisszerűség szimbóluma. Ady legnagyobb félelme, hogy az emberek rájönnek, hogy ő egy kisszerű senki és a hírneve csupán Léda ügyeskedésének szüleménye.
A tanárod esetleg azt hallaná, hogy Ady végre nem gyalázattal írt a hazájáról, hanem becézgette, mint egy kiskutyát, ebből is érezhető, hogy mennyire szeretetteljesen kötődik.
Sajnos azonban a nyughatatlan lánglelkű Adynak kicsi volt ez az ország. Nem fért el benne.
Az arca.


MEGOSZTOM:
Miről szól