Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

vörös ördög kérdése

Miről szól Ady - Héja-nász az avaron című verse?

12 0
1

vörös ördög

Ady Endre:
Héja-nász az avaron

Útra kelünk. Megyünk az Őszbe,
Vijjogva, sírva, kergetőzve,
Két lankadt szárnyú héja-madár.

Új rablói vannak a Nyárnak,
Csattognak az új héja-szárnyak,
Dúlnak a csókos ütközetek.

Szállunk a Nyárból, űzve szállunk,
Valahol az Őszben megállunk,
Fölborzolt tollal, szerelmesen.

Ez az utolsó nászunk nékünk:
Egymás husába beletépünk
S lehullunk az őszi avaron.

Becsuk

Ady szeretett feltűnést kelteni, szembe ment a korszellemmel és az irodalmi divattal, és egy nála idősebb nővel volt viszonya hosszú ideig, amit nem is igazán titkolt. Ez a pótanyu segítette befolyásos körökbe bejutni és Párizsba kijutni, valamint ez az asszony volt a polgárpukkasztó és erkölcstelen Léda-versek ihletője.

a vers:

A Léda-korszak az, amiben egyértelművé válik az olvasó számára, hogy Ady bárgyú ábrázata mögött egy szadista vadállat lakik. Ady a szerelmében (inkább szenvedélyében) a végletek embere volt. Feltüzelte a nőt, azután eldobta, újra meghódította, kifacsarta, majd visszasírta magát a kapcsolatba. Nem akart harmóniát és boldogságot, csak zaklatott szenvedélyt, ami vezeti a sorait. Érzelmileg komolyan sérült emberként nem volt képes a romantikus együttlétre, inkább az állati ösztönök vezették. Léda jobbára az elszenvedő fél volt ebben szexuális harci játszmában, de mindenképpen függőként volt benne.
A versekben Léda nem csak az erotikus álmok királynője, hanem a gonosz démon is, aki elcsábítja és elbuktatja a férfit. Ez Ady részéről kivetítés, hiszen mindvégig ő volt a kapcsolatban az irányító.

A szerelem irodalmi madárjelképeit, a galambot és hattyút Ady héjára és keselyűre cserélte, annak megfelelően, ahogyan ő élte meg az érzéseit. A szerelem számára egoista harc volt, amiben el kell pusztítani a nőt. Csak a (szexuális) szenvedély mozgatta.
Valahogy úgy gondolt Ady a kapcsolatukra, hogyha a nász (=szexuális együttlét) során az egyikük életben marad, az már nem is szex.

A vers az Őszben kezdődik, tehát valaminek az elmúlását sejthetjük, ugyanakkor a természet karneváli díszletei közt járunk.
"Új rablói vannak a Nyárnak" - a mi időnk leáldozóban van már.... kezdek kiégni, néha már a szex is untat
"a Nyárból űzve szállunk" - ez egy belső űzetés ... már nem igazán lelkesedem ezért a kapcsolatért (ez amúgy nyilván a te hibád)
"ez az utolsó nászunk nékünk, egymás húsába beletépünk" - ma is szakítok veled, hogy aztán majd újra kezdhessük, addig is jöhet a szado-mazo
A versben a héják halálos sebet ejtenek egymáson és meghalnak. A halál élménye (vagy jobb esetben a halálközeli élmény) része Ady szadizmusának. Mivel érzelmileg képtelen a nővel egyesülni, a halálban keresi a teljességérzést. Ez nagy óvatosságot igényel, nehogy belehaljon a nő a nagy szerelembe. Megborulok, hogy mekkora művész volt.

(Lágy lelkű tanárod esetleg inkább azt akarja hallani, hogy paradox módon a ragadozómadarak egymást tekintik példának és ez a vesztüket okozza.)


MEGOSZTOM:
Miről szól