Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

vörös ördög kérdése

Miről szól Ady - Hunn, új legenda című verse?

14 0
0

vörös ördög

Ady ars poetica-ja (költői hitvallása) abbéli sértettségében született, hogy Hatvany Lajos megmondóember megírta neki, hogy utóbbi kötete semmitmondó és formailag is nulla, valamint a versei üresek és egyre értéktelenebbek. Tehát feltárta Adynak a tényeket, amikről nem akart tudni.
Mit tesz ekkor a vérig sértett önelégült Ady? Előveszi a fiók mélyéről a régóta őrizgetett frappáns két-három-sorosait és némi sértettséggel fűszerezve összefűzi verssé.
Ady büszkén kijelenti, hogy nem művészi értéket akar teremteni, hanem a társadalmat akarja megváltoztatni.
Az általa írt "emberi dokumentumokat" csak szükségből öntötte verses formába. Elmondja, hogy ő egy korát meghaladó lázadó.
Közben marha nagy energiával dolgozik azon, hogy meg ne értsék, mert ha megértenék a kortársak őt mint költőóriást, akkor felérnének hozzá és akkor nem lenne többé felettük álló. Csak egy egyszerű költő, aki a semmiről ír és vinnyogva tapicskol az önsajnáló tehetetlenségben. Így viszont egészen más, mert túlfejlett egójáról minden lepereg és a látszat álorcája minden kis Semmiséget eltakar. Költőóriási arc. Arc poetica.
És Ady mindezt olyan meggyőződéssel nyomta, hogy a világ hitt neki. Aztán a következő generáció se akarta felülbírálni, ezért rajtunk maradt.
Lenézte Aranyt, Goethe-t és Petőfit, az esztétikus irodalmárokat, mert szerinte nekik kevesebb mondanivalójuk volt.
A nagy hatású nárcisztikus álarca mögött egy toporzék kiskakas.

A vers egyetlen érdekes sora az, amelyiket Orbán idézte. Éppen ő, aki nagyon is jól ismeri ezt a személyiséget.
A tükörből is.
Orbán - Eb Ura Fakó, Ugocsa non coronat


MEGOSZTOM:
Miről szól