IRODALOM témák:


Dráma Elbeszélő költemény Eposz Komédia Kötelező Legenda Mese Mitológia Monda Novella és Elbeszélés Regény Tanmese Vers

 


IRODALOM SZÓLÁS és KÖZMONDÁS PSZICHO ZENE FILM ÉLETMÓD MAGYARSÁG és TÖRTÉNELEM

 

Népszerű szerzőink:


cinegefantomHunorJób GedeonLáron Ádámmikkamakkavörös ördögnagyöregNapHoldNév nélkülpszichopatiszegény legényHoffer Botondszemfüles
IRODALOM / 6. osztály   Ballada   Vers

Miről szól Arany János - Szent László (legenda)?

Megtekintés 10
0
0

Felméry


- a NAT2020 A 6.-os szobros tankönyvből -

Lajos király (Budán) az őt szolgáló Laczfi Endre hadvezért szólítja, hogy szedjen egy tízezer fős lovas székely sereget megvédeni a tatároktól Moldvát. Nagy-Váradon már készülődik a sereg, a vaspatkók kopognak a köveken. Elvágtatnak a lovasok az úton. A Körös partján egy templomban meghallja ezt a 300 éve temetett Szent László. A koporsójának kőfedele felnyílik, és kiszáll a sírból Szent László, aki egész életében a pogány fosztogatókat üldözte. Rögtön kimegy a térre a nagy ércből öntött lovasszobrához. A szobor ló tele lesz harci kedvvel, amint meglátja közeledni Szent Lászlót. Leveti magáról a szobor lovast és Lászlóval vágtat el a csata irányába.
A szellem lovast nem látja senki, de amint a csatatér közelébe ér, megkétszereződik a székelyek és csángók ereje, a nagy túlerővel szemben is szakadatlan küzdenek. Sajnos így is vesztésre állnak.
"fölharsog a kiáltás:
"Uram Isten és Szent László!"
Erre a szóra a láthatatlan lovas nagy vágtában ront rá a pogány seregre, reszketnek a félelemtől, sokan ott pusztulnak.
A vezérük, Atlamos is ott van, súlyos sebet kap, ezért meghal.
Laczfi Endre rabkötélen vezeti el a fogságba esett tatárokat. A rettenetes csata után a tatár foglyok közül sokan keresztények akarnak lenni. László neve napján sorba állnak keresztelkedni Nagy-Váradon, mert úgy tartják, hogy maga Szent László győzte le őket. Balladai homály fedte, de a tatárok elbeszéléséből kiderül, hogy látták Szent Lászlót. A lovas nagyobb volt, mint egy halandó ember és ékköves aranykoronát viselt. Még a Boldogságos Szűzanya is megjelent fölötte.
Később a templomőr elmondta, hogy Szent László teste három napra eltűnt, de negyednapra visszakerült a sírba.

----------------
A legenda szerint a hermát (= a fejereklye tartót, az amelyik egy arany mellszobornak tűnik), azt állítólag több csatába is magukkal vitték,mert hitték, hogy így velük van Szent László ereje.

MEGOSZTOM: FB Twitter

Miről szól


X