IRODALOM témák:


dráma elbeszélő költemény eposz érettségi komédia Könyv kötelező legenda mitológia monda novella regény tanmese Vers

 


Irodalom Szólások Lélek Magyarság Gyerek Zene Film Érdekes Történelem Életmód Föld Hit

 

Miről szól Arany János - Visszatekintés című költeménye?

330
0
1

Hunor


Arany borongós Visszatekintése egy elégia, amelyben úgy ír a költő 35 évesen, mintha sose lett volna fiatal, mintha öregnek született volna. A létösszegző vers sorai elvesztegetett évekről mesélnek, mintha Arany mindent elrontott volna, amit el lehet.
Romantikus, pesszimista, keserű alkotás.

Örömök ki nem ürített pohara, vaskorlát, széthulló rózsa, hálójába gabalyodott vad
- mind-mind az ifjúság reményeinek elmúlása (halála) és szinte mind kifejez valamilyen gátoltságot és rabságot.

A vers ezekkel a metaforákkal, hasonlatokkal, költői képekkel jeleníti meg a lehetőségek elveszettségét.
A számvetést Arany azzal kezdi, hogy megállapítja, hogy ő igazából nem is élt, csak létezett. Oda az ifjúság és a szerelem. Arany azt írja, hogy a halálhoz sem volt elég erős, az élethez sem elég erős. Végül beletörődve a sorsába azt mondja, végülis elég lesz a feleség meg a gyerekek.
Miért ír létösszegző elborult verset 35 évesen?
Mert ez egy allegória (=egész versen átívelő metafora), ami a nemzetről szól és nem a saját életéről. Három évvel a világosi fegyverletétel után így tudott írni, másképp nem lehetett. A vers minden sora olyan, hogy akár a saját életére is vonatkozhatna, de ha a sorok mögé nézünk...

A Visszatekintés a nemzet múltjára vonatkozik. A dajka elhagyta a magzatot, tehát már a nemzet születésekor nehézségek vették körül, az ég is setét, amely fölé hajol... (hogy mit tekint nemzet születésének, a 7 törzs szövetségét vagy Árpádot, nem tudjuk,) de az biztos, hogy kapásból ugrik a rabságra, máris vaskorláton át próbál elérni egy rózsát, ami az egsészség és boldogság jelképe, de amint megfogja,, máris széthullik. Midőn széthullt a nemzet egysége hajdanán.
"Sohase bírám teljébe örömeim poharát"...a nemzet számára mindennek csak az árnyéka jutott... sok-sok be nem teljesült ígéret.
Egy idegent kellett találni, aki boldogságot hozhat.... az az idegen, aki akkor az országot sanyargatta, Ferenc József volt, de ő is csak bánatot és rabságot jelentett a nemzetünknek. És benne Aranynak is..
Bár vágyott a nemzet a függetlenségre, de túl sokáig tűrte a rabságot.
Teljes Habsburg elnyomás alatt a nemzet meghalni nem volt elég gyenge, élni viszont nagyon nehéz volt és próbára tett mindenkit, aki akkor élt.
Nekünk szinte felfoghatatlan, de a saját gyerekeiknek is csak azt mondhatták az emberek, hogy ő még nem, de talán majd az ő gyereke szabadon élhet és nem kell a Habsburgok rabszolgájának lennie haláláig. Arany a verset 1852-ben, tehát néhány évvel azután írta, hogy vérbe fojtották a szabadságharcunkat. Az elveszett lehetőségek igazából a magyarság elveszett szabadsága és reményei. Az akkori helyzetben a magyar nép nem építhet, nem élhet, nem ragyoghat, csak nyugati nagyhatalmakat és érdekeket szolgálhat és valami nagyon távoli pici reménysugarat próbálhat életben tartani.
A vers vége pedig azt fejezi ki, hogy most, hogy nem lehet önmaga magyarként és költőként, inkább visszahúzódik az otthonába a Családjához.
Ez a lelki támasz, ez az érzelmi vigasz az, ami reményt adhat, ami a túlélést jelenti.
Magyarként a magyarságunk, a Családunk, a felmenőink, az őseink, a magyar gyökereink adtak reményt, hogy átvészeljük ezt a mocskos időt, ami a nemzeti méltóságunkat tiporta.

MEGOSZTOM: FB Twitter

Miről szól