Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

Jób Gedeon kérdése

Miről szól a bibliai A fáraó álma történet?

109 0
0

Jób Gedeon

József éppen börtönben volt hamis vádak miatt, amikor a fáraó két embere álmot látott. József megfejtette az álmaikat, hogy a főpohárnok visszakerül a fáraó mellé, a fősütőőmestert pedig lefejezik és így is történt. Két év múlva a fáraó álmot látott: Álmában a Nílus partján állt és a Nílusból hét szép, kövér tehén jött elő, hogy legelésszenek a mezőn. Ezután azonban hét csúnya, sovány tehén jött elő, és felfalták a kövér teheneket.
A fáraó a következő éjjel megint álmot látott. Hét szép kövér kalász nőtt egy száron, utána azonban hét rút és üres kalász nőtt. Ezek felfalták a kövér kalászokat. Egész Egyiptomban nem akadt egy bölcs, aki megfejtette volna az álmot, erre a főpohárnoknak eszébe jutott, hogy amikor börtönben ült egy vétségért, József megfejtette az álmukat és az beteljesült. Szaladtak Józsefért, aki már mondta is a megfejtést: a hét kövér tehén (és kövér kalász) hét bő esztendőt jelent, a hét sovány tehén (és üres kalász) pedig az ezt követő hét szűk esztendőt. József azt mondta, hogy Isten akarja figyelmeztetni a fáraót, hogy a nagy bőségben tegyen félre az ínséges időkre. A fáraó igencsak hálás volt az álomfejtésért, egész Egyiptom uralkodójává tette Józsefet, csak saját magát hagyta meg felette. Ezután József hét éven át eltette a felesleges termést és felkészülten várta a hét szűk esztendőt. Hamar jöttek is az emberek a bajban. Például a testvérei is a kifogyhatatlanul tökéletes Kánaán földjéről, mert már nagyon éheztek. Erre József kémkedéssel vádolta a testvéreit: "kémek vagytok! A fáraó életére!" - szerencsére azonban nem fogott az átok és a fáraó életben maradt.
József azt kéri a testvéreitől, hogy hozzák el a még nem látott öccsét, aki apja új kedvence lett és akkor kapnak gabonát, meg ami kell. Egy kis útravalót azért kaptak a srácok és a pénzes bugyort is visszarakták a zsákjukba. Otthon volt nagy meglepi. Apu (Jákob vagy más néven Izrael) nehezen engedte a kis Benjamint, de végül vele indulnak útnak a testvérek vissza Józsefhez. József ekkor megvendégeli őket, aztán belerakatja az ezüstpoharát a kistestvér, Benjamin zsákjába és újra vádaskodni kezd. Ezután felfedi kilétét a testvérei előtt, akik döbbenten néznek. Megjön a fáraó és szekereket küldet József szüleiért és a testvérei családjaiért, és mindenki Egyiptomba jön dőzsölni a legszűkebb esztendőben.


MEGOSZTOM:
Miről szól