Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

cinege kérdése

Miről szól a "Kikosarazza" kifejezés?

163 0
0

cinege

"kikosarazza", "kikosarazzák", "kosarat kap", "kosarat ad"

jelentése: visszautasítja a kérőt, udvarlót
régebben a kínáló visszautasítására is mondták, vagy ha valaki visszautasította a kérést, meghívást

Már 1719-ből is van a szólásról írásos emlékünk: "Egy alázatos instanciám (kérésem) volna kigyelmed előtt, de félek netalántán kosárt nyerjek." - írta egy hölgy egy urasághoz.
A szólás feltehetően a lovagkorból ered, amikor volt egy igen érdekes szokás. Az udvarolni érkező lovagnak a várablakból egy kosarat eresztett le a szíve hölgye, amin a lovag és a lány együttes erejével felhúzták a lovagot a várba, vagy segítséggel húzkodta fel a lány. Ha a lovag nem volt szimpatikus, a lány egy lyukas kosarat eresztett le, de volt olyan is, amikor a lovagot félúton hagyta lógva.
Ez a szokás Németországban mindennapos volt, de arra nincs adat, hogy nálunk is így lett volna. De a szólás nagyon is élt.
Balassi Bálint írta1577-ben levélben bátyjához: "Ami Ilonka dolgát illeti per parabolást (jelképesen) megadják értenünk mihez kelljen magunkat tartanunk. Nem kívánom, hogy ismét kidőlnék a kosarából." - azaz a lány elutasította.

Komárom környékén ha nem volt szimpatikus a kérő, akkor nem azt mondták , hogy "fiatal még a lány, ezért nem engedték férjhez", hanem azt, hogy "lyukas kosarat dobtak utána"
Szólásunk, hogy "Kosarat kap" annak rövidülése, hogy "lyukas kosarat kap", azaz elutasítják,


MEGOSZTOM:
Miről szól