SZÓLÁS éS KÖZMONDÁS témák:


Bibliai Kifejezések Közmondások Rímelő Szállóigék Szóláscsoportok Szólások Tréfás

 


IRODALOM SZÓLÁS és KÖZMONDÁS PSZICHO ZENE FILM ÉLETMÓD MAGYARSÁG és TÖRTÉNELEM

 

Népszerű szerzőink:


cinegefantomHunorJób GedeonLáron Ádámmikkamakkavörös ördögnagyöregNapHoldNév nélkülpszichopatiszegény legényHoffer Botondszemfüles
SZÓLÁS és KÖZMONDÁS / Káromkodás   Szólások

Miről szól az "A kutyafáját neki!" szólás?

Megtekintés 2012
0
0

cinegejelentése:
- a másik szidalmazása

"A kutya mindenit!"
"A kutya úristenit!"
szólásokban is a degradáló értelemben jelenik meg a "kutya". Arra utal, hogy az illetőnek az Istene, a mindene, sőt az Istenfája is az ebbel egyenlő, a rossz kutyával azonos értékű.
Az Istenfa = a világfa = az égi világba, a mennyekbe vezető út = a megdicsőülés útja
Mind-mind az illető legbecsesebb kincsei. Tehát ha ezek a kutyával, ezzel az alantas lénnyel azonos értékűek, azzal azt fejezzük ki, hogy az illető a legértéktelenebb dolgok egyike a világon.
A kutya a középkorral vált igazán megvetett lénnyé, amikor falkába verődve járta a falvakat és fosztogatott, de a hullákat is megdézsmálta. Hamar negatív jelentése lett, mert féltek és undorodtak is tőle. A kutya hitványság és a hitvány ember szinonimája lett.

Ez a szócikk innentől nem gyerekbarát. Kérlek, ha még nem múltál el 14 éves, akkor válassz egy másik szócikket, mert ebben olyan csúnya szó van, hogy csak na!

A "kutya" nem lehet a "kurva" szó finomítása, mert a kutya jóval korábban volt lenézett, megvetett és hitványnak kikiáltott, mint a szajha. Sokkal inkább az történt, hogy a kutya a középkor után lassan hasznos jószág, aztán az ember barátja lett és inkább a "kurva" szó lépett a szidalmakban a kutya helyére, ami sokkal kifejezőbbnek tűnik mai szemmel.

Kutyás szólások

MEGOSZTOM: FB Twitter

Miről szól


X