Irodalom Szólások Lélek Magyarság Gyerek Zene Film Érdekes Történelem Életmód Föld Hit

 

Miről szól a magyar Néptánc?

353
0
2

Hunor

A karakteres magyar néptáncok a magyar tájakat, vidékeink látásmódját, értékrendjét, a magyar kultúrát tárják fel nekünk.
A néptánc legfőbb értékei a hagyomány és a magyarság.

A magyar néptánc a párkapcsolatra épül, férfi és nő együtt mozdul, együttműködik, szövetségre lép.
A táncban a férfi és a nő egységet alkot. Egy forgásban akkor van harmónia, ha egy testté válnak. A nő úgy bízhatja rá magát a férfira, ha a férfi felelősséggel tudja őt vezetni. Ha a nő biztonságban érzi magát, mert a férfi jó vezetője, akkor alázatos társává válik. A párkapcsolati együttműködésnek minden mozzanata ott van a magyar néptáncban. A férfi és nő mozdulatai, tartása, fogása mind-mind kifejező és jelentést hordozó.

A néptánc nehéz fizikai munka és megerősítő lelki gyakorlat. Olyan erőt és kitartást igényel, mint egy nehéz sport.
Az életre készít fel, az erő kezelésére, a dinamikákkal való áramlásra, a tudatosságra, a kapcsolat tudatosságára. Aki megérti, hogy mit csinál a néptáncban, annak a tánca megtelik élettel.

A néptánc és a népzene a legjobb eszköz ahhoz, hogy gyermekeink megőrizzék és táplálják a nemzeti identitásukat és kultúrájukat, értékrendjüket és hazaszeretetüket.

Kassai Lajos lovasíjász mondta azt, hogy:
"Egy szilárd kultúráról nagyon nagyot lehet rugaszkodni. És a magyar kultúra csodálatos és szilárd talaj."

MEGOSZTOM: FB Twitter
0
0

cilimama

Azt hiszem, korunkban a gyerekek nem tanulhatnak eleget férfi és nő együttműködéséről. Nagyon érdemes a gyereket néptáncra beíratni akkor, amikor a kapcsolódás képessége kialakul vagy előtte, 3. 4. osztályban. A néptánc megerősíti a gyerekeket a nemi identitásukban is.

0
0

Hunor

És általában arra is nagyszerű, hogy lássanak jó férfi mintákat a gyerekek, mert nagyon kevés a férfi tanító. Az általam ismert minden néptánctanár szívében-lelkében, határozottságában és tanítói elhivatottságában is példaértékű munkát végez. Hajrá Ürömiek!

Miről szól