Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

cinege kérdése

Miről szól a "Papucs alatt van" kifejezés?

166 0
0

cinege

jelentése: a férj a papucs alatt van, az asszony parancsol neki

mondják még úgy is, hogy "papucshős"
ennek rövidülése, hogy valakire azt mondjuk: "papucs"

Hitünkben és nyelvünkben is ami fent van, ahhoz a jót társítjuk, ami lent van, ahhoz a rosszat. Azt mondjuk "magas műveltség", "emelkedő életszínvonal" "mély szegénység", "lebukott ember", stb. Így a fő (fej) szavunkhoz a jelentős, és értékes dolgok társulnak "emelt fővel jár", a láb szavunkhoz viszont a rosszallás társul: "lábbal tipor", " talpnyaló". Egyik szólásunk a legmélyebb megvetést úgy fejezi ki: "a sáros csizmámat se törölném belé". Szintén megvetést fejez ki a : "buta, mint a csizmám talpa". És bár egy német szó tükörfordítása, de ide sorolható a "papucshős" is, ami a feleség uralma alatt lévő férj gúnyos megnevezése.
Annak oka, hogy a lábhoz miért társul a megvetés, megalázás képzete, feltehetően az, hogy régen a párviadalban a győztes fél diadala jeléül az egyik lábát a földön fekvő vesztes nyakára tette és ezzel kifejezte azt, hogy teljesen a hatalmában áll egy mozdulattal megölni. Ez volt a legnagyobb megalázás.
Ebből származik az az elképzelés is, hogy a házasságban ha a feleségnél van a hatalom, akkor a férj az " ő papucsa alatt van".
Innen a szokás, hogy házasságkötéskor akinek előbb sikerül a templomban a másik lábára lépni, annak a szava fog érvényesülni, azé a hatalom a házasságban. A szólás valószínűleg ezt örökíti meg.
A szokás is, a szólás is megvan más népeknél, pl. a törököknél is.


MEGOSZTOM:
Miről szól