Mirolszol.ComMirolszol.comMirolszol.Com

Fény ki
BelépésBelépés
MenüMenü
Miről szól a(z)
?

Miről szól Arany János - Zách Klára?

519
0 0

vörös ördög


A 14. században játszódó történelmi ballada az idegen uralkodók erkölcstelen és igazságtalan hatalmi túlkapásairól szól, melyet Aranyban az 1848-as megtorlások ihlettek.

Tartalom:

A gyönyörű és tökéletes fiatal Zách Klárát az udvarba küldi a papája tanulni, de ő nem tud vegyülni az ármánykodó főnemesekkel.
Károly Róbert feleségének (Erzsébet királynénak) az öccse, Kázmér szemet vet Klárára, aki elutasítja, s ebbe Kázmér belebetegszik. A királyné a templomba megy az udvarhölgyeivel, és a királyné visszaküldi Klárát a palotába az olvasójáért ( = a félbetört szemüveg), hogy Kázmér elkaphassa és meggyalázhassa a lányt. Újévkor Klára elmondja apjának, hogy mi hogyan sült el az udvarban és apu, Zách Felicián, az udvarba megy vérengzeni, de ott őt ölik meg. Családján még a királyné is bosszút áll, mindenkit kivégeznek.

-----------------
Az egész ballada csupa homály... sietős és alig áttetsző mint egy szélrángatta függöny egy horrorfilmben. Csupa balsejtelem, elnagyoltság, és Arany annyira diszkréten fogalmazza meg a kényes témát, hogy csak többszöri olvasatra derül ki, hogy miről szól a vers.

Kázmérnak úgy tűnik, hogy az udvarhölgyek virágok a királynő kertjében, akik alig várják, hogy leszakajtsák őket. Kázmér nem bír a farkával és mivel ő az uralkodó család tagja, mindent megkap, amit akar. A királynő a kezére (vesszejére) játssza Klárát, aki viszont teljesen kikészül ettől és többé nem akar élni.
A dráma nem ér jó véget, mert Klára apja az udvarba megy, hogy elintézze az uralkodó családot. Vagdalkozni kezd, de csak a királynő négy ujját vágja le, azután őt vágják le a király emberei. Károly Róbert ezután felajánlja a királynénak, hogy kedve szerint álljon bosszút, s ő minden levágott ujjáért egy-egy családtagot kér a Zách családból, végül az egész családot kiirtják. A vers zárásaként a költő Istenhez könyörög, hogy máskor ne ilyen uralkodókat adjon nekünk.


A történet a valóságban is megtörtént és a balladánál sokkal csúfabb vége lett a krónikák szerint. Felicián távoli rokonait száműzték az országból, közvetlen családját kivégezték, kivéve Klárát, akit előbb megkínoztak. Levágták az orrát, a száját és az ujjait és lóháton hurcolták körbe az országban, miközben azt kiabálták:
"Így bűnhődik, aki a királyhoz hűtlen!"
Nem tudni, hogy Felicián miért várt négy hónapot a bosszúval, mert csak áprilisban támadt. Azt feltételezik, hogy nem a lányáért akart bosszút állni (Kázmért meg sem támadta), hanem azért, mert visszaélések miatt a király lefokoztatta őt.

Klára történetét számtalan nemzet számtalan művésze feldolgozta nem csak az irodalomban.
Kázmér amúgy sértetlenül megúszta az esetet és később lengyel király lett.

Miről szól


---