Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

nagyöreg kérdése

Miről szól az "Egy követ fújnak" kifejezés?

776 1
0

nagyöreg


Régebbi változata a "Fújják a  kígyókövet".

A szólás eredete az indiai őserdők mélyére, egészen a kígyókövekig vezet. Egy ceyloni utazó írta le, hogy az indiaiak szentül hiszik, hogy egyes kobrakígyóknak varázslatos köve van, amely a sötétben világít. A kígyó az ilyen követ nagyon védi és órákig nézi, bűvöli éjjelente, az indiaiak szerint fújja és ezért világít. Az utazónak sikerült ilyen követ szereznie és kis kutatás után felfedezte, hogy az indiai folyókban viszonylag gyakori fluoritkőről van szó, ami épp úgy világít éjjelente, mint a kígyók egyik kedvelt táplálékának, a tűzlégynek a nősténye. Mivel a tűzlégy nősténye nem tud repülni, ezért a röpképes hímek tömegével keresik fel éjjelente ezeket a világító nőstényeket vagy az erre hasonlító fluoritköveket. Így a kígyó csak mozdulatlanul várja a legyek érkezését, hogy kényelmesen táplálkozhasson.

Az ilyen kövek nagy hiedelmek megalapozói, messzire jutottak a hozzájuk fűződő babonákkal együtt. Mivel a kígyó észrevétlenül mozgó és sokszor rendkívül veszélyes állat, ezért társult hozzá a félelem.
Így a rossz szándékú emberek áskálódásának jól hangzó kifejezése lett a "kígyókövet fújnak". Az "egy követ fújnak" módosulat valószínűleg az "egy hajóban eveznek", "egy húron pendülnek" és hasonló szólások mintájára alakult ki.


Miről szól