Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

cilimama kérdése

Miről szól az Eljegyzés?

417 0
0

cilimama


Az eljegyzés a házassági ígéret cseréje és megpecsételése.
A fiatalok elnevezése ettől fogva jegyesek, külön pedig vőlegény és menyasszaony.
Általában régen az eljegyzés feltétele a házasságkötéshez fűződő anyagiakról való megegyezés volt, amit sokszor írásba foglaltak.
Az eljegyzés a menyasszony házánál ment végbe a hozzátartozók előtt, ünnepélyesen. A kézfogó (eljegyzés) jegyajándékváltással történt, tehát a jegyesek egymást megajándékozták. Sokszor történt kendőváltás a jegyesk között, a leány szépen hímzett jegykendőt aott a fiúnak, amit az esküvőn és ünnepekkor hordhatott. A fiú pedig (településenkénmt változó szokással) pl.olyan kendőt adott viszonzásul, amelynek négy sarkába pénzt csomóztak, jelezve ezzel, hogy a fiú családja állja a menyasszony esküvői költségeit.
A menyasszony, az apósnak, anyósnak és egyéb rokonoknak fehér vászonkendőbe csomagolt almát, diót ajándékozott.
A vőlegény adhatott még jegykést, jegybicskát vagy jegypénzt is, amit a menyasszony jegyruhával (inggel, nadrággal) viszonzott.

Az eljegyzéskor lakomát csptak, amin sokszor álmenyasszonyokat vezettek elő és a vőlegénynek fel kellett ismernia a saját menyasszonyát.
Az eljegyzés a középkortól kezdve fontosabb mozzanat volt, mint a házasságkötés, hiszen minden megegyezés ekkor történt a két érintett család között. A 18-19. századtól inkább már szokásként maradt fenn.


MEGOSZTOM:
Miről szól