Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

vörös ördög kérdése

Miről szól az Üres szívek?

191 0
1

vörös ördög

nemazalány - üres szívek

Nagy őszinteségű és szívből szóló (csak részben a mendzsment által írott) szövegű költemény a barátságról.

A háttértörténet az, hogy az egyik nyíregyházi suliban megismerkedett a bodros hajú csaj (Halastyák Fanni vagy nemazalány), meg a sima hajú (Szofi, aki Sofinak írja magát). Utóbbinak volt stílusa és valamelyest tudott énekelni, és barinők lettek. Fanni korán összeveszett az anyjával, sanyarú gyerekkora volt és szívesen is fordított hátat egykori életének, hogy pesti sztár legyen, a költemény jelentős része tőle származik. De valójában mintegy tükör, Szofi az, aki megénekli a fájdalmas, barátságkereső sorokat, ami mutatja az önmarcangoló, sötéten látó korszakát, amiben éppen nagy hiány volt a szívében a szeretetre ugyanakkor elég elutasító is volt az emberekkel, akik körülvették. És ekkor angyalként belépett az életébe az új barátnő, a fény az éjszakában, akit "anyának" nevezett el.
A dal tehát nem a konkrét anyuhoz szól, hanem a barátnőhöz, akinek a vállán kisírhatta magát.

Anya = Fanni
Sofi = Szofi

A refrént is a menedzsment írta, ezért zavaros kissé a szöveg, hogy a többit 'Anya' írta, de mégse énekelhette saját magának, ezért Szofi szájába adták.

Nem kezdek nagy filózásba a dal mondanivalóját illetően: így jöttek ki a rímek...  már ahol kijöttek.

A tingli-tangli gyerekdalra írt darabnak az se emeli a színvonalát, hogy a lány írói kalapban és kabátban énekelget a költői téli tájban vagy verses kötetet lapozgat.... Esetleg csak szégyellem kimondani: nem tudom elemezni, mert nem értem egyes sorait, többek között pl. mire utal a metafora, amiben a sokat látott és még többet szenvedett önmarcangoló lány a "vállán cipeli a bőröndöket" és nem a kerekein gurítja...  vagy a rózsatüske a "bőrén át" szúrja, mikor önként belefekszik.... és ő maga olyan, mint egy "rongy, amibe kisirták százan a bánatukat". Ammegmilyenrongy? És ki volt a kilencvenkilencedik?
stb..Bájos.


MEGOSZTOM:
Miről szól