IRODALOM SZÓLÁS és KÖZMONDÁS PSZICHO ZENE FILM ÉLETMÓD MAGYARSÁG és TÖRTÉNELEM

 

Népszerű szerzőink:


cinegefantomHunorJób GedeonLáron Ádámmikkamakkavörös ördögnagyöregNapHoldNév nélkülpszichopatiszegény legényHoffer Botondszemfüles
FILM / Film   Pszichológia

Miről szól Az osztály című film?

Megtekintés 1249
0
4

pszichopati


Joosep mint új fiú az osztályban hamar a szivatások kereszttüzébe kerül. Joosep azonban nem vág vissza, tűr és hamar az osztály lúzerévé válik. A szivatásos játszmához az egész osztály asszisztál, vagy részt vesz benne. Csak egy ember, Kaspar áll Joosep mellé és amikor a megalázás már visszavonhatatlanul eldurvul, Joosep elveszi a katona apja fegyvereit és Kasparral kisebb vérfürdőt rendeznek az iskolai ebédlőben.

A film több szempontból is érdekes. Először is zseniálisan építi fel a karaktereket és a helyzeteket. Azt, ahogyan a szadista hajlamok kibontakoznak és a szivatások eldurvulnak,. Azt is ahogyan Anders egyre inkább vérszemet kap Kaspar egyre inkább döntési helyzetbe kényszerül. Elkerülhetetlen a vég.

A film azzal kezdődik, hogy mi a becsület? És valóban kulcskérdés az önbecsülés. Mert az egész helyzet nem jönne létre, ha a benne szerplőknek lenne önbecsülése. Akinek van önbecsülése, annak nincs szüksége rá , hogy szivasson másokat és ettől erősebbnek vagy hatalmasabbnak higgye magát. És akinek van önbecsülése, nem viseli némán, hogy szivassák.


Iskolai szivatások

0
0

szasza


Jaja, marha erős darab. Szóval Jozef miért nem szalad neki a csávónak a parton és öli meg?

0
1

vörös ördög


Mert ugyanaz a félelem dolgozik benne mint eddig. Ott még nem tudja, hogy ő az igazságosztó. Arra csak akkor jön rá, amikor hazaér.

0
0

zombizol


Hát én azt a Théát szedtem volna le elsőnek. Mennyire mocsok már, ahogy összevissza tette magát, Kétszínú kis ribanc.

0
4

Piperkőc


Nem kétszínű, csak egy gyenge báb. Igyekszik talpon maradni a rendszerben és közben retteg, hogy ne kerüljön legalulra. Ő látta, hogy egy pillanat alatt megkapod a lúzerbélyeget, és azt is, hogy az milyen. Persze szép lenne, ha mindenki átállna Josep mögé, de valójában a legtöbbünk félti a seggét egy ilyen helyzetben.

0
2

koala


Eszükbe se jut beállni mögé. Nekem tök durva például a füzetes jelenet is, hogy a srácot csesztetik miközben a tanár a szemét. Miért? Nálunk a tesitanár szivatja az egész osztályt ha valaki az órán dumál, de nem fogjuk az osztálytársunkat megutálni ezért. Ezt tökre nem értem.

0
1

morcogó


Kicsit úgy látom ezeket az északi népeket, mint akik teljesen ebben a ki kit nyom el témában pörögnek. Ugrásra készen várják, hogy kibe lehet belerúgni. Nem ott van közel annyi ilyen mészárlás, mint Amerikában?

0
3

Noa


Nálunk pont ilyen rohadékok vannak. És azt senkiről se tudnám elképzelni, hogy beáll a lúzer mögé. Istenem, soha! Mi ez a hülyeség? Ugyanmár! Nálunk az a megúszás, ha néző maradhatsz. Örülsz ha nem rántanak be.

0
2

hali


Szerintem az vesz részt az ilyen rendszerben, aki részt akar venni benne. Engem tuti nem lehetne rávenni, hogy megalázzak valakit. Minek? És a csicskák miért nem érzik megalázónak, hogy csicskák?

0
2

ilke11


Én sem hibáztatom Theát. A fiúk hülye játéka az egész, ami eldurvult. A lányok nem ilyen szemetek egymással. Őt belerángatták.

0
1

Vanda


Hát én tudnék mesélni a balettes élményeimről, de úgy tudom, hogy a modell szakma is ott van a szeren, ha megjelenik a konkurencia és ki kell csinálni.
Vagy a sportban is. Szóval nem kell pasinak lenni a szemétkedéshez.

0
1

watson


Az hogy van, hogy az apja előbb segítőkész lenne, mondja, hogy bemegy, aztán meg szétveri a gyereket. Mi van?

0
1

nevető harmadik


Szerintem az első a felelős apuka reakciója, a bevadulás pedig annak a tehetetlenségnek szól, hogy ő is ilyen gyerek volt. Nyilván azért lett fegyveres katona, hogy a saját frusztráltságát legyűrje. (Biztos van kivétel, de azért a legtöbb 'rendfenntartó' a saját sértett belső világát próbálja féken tartani, szerintem.)
Világos, hogyha a katona apa nem lenne rohadtul szorongó ember, akkor nem unszolná a gyereket, hogy na verd meg őket fiam, nekem se ment annak idején... hanem megtanítaná a Fiút harcolni, vagy beszólogatni vagy csúnyán nézni. Sőt, ha az apa rendben volna, akkor a fia is rendben volna, és nem lenne lúzer céltábla az osztályban.

0
2

bulldózer


Már megint minden a szülők hibája?

0
4

mikkamakka


... meg a tanároké!

0
5

nevető harmadik


Nem úgy értem, hogy apu rossznak született, hanem ez inkább egy ilyen tehetetlenség, ami öröklődik. És elég nehéz úgy megszakítani ezt a láncot, hogy az ember feláll és azt mondja, hogy ez nem jó örökség, nem veszem át, inkább megcsinálom a saját életemet. Pont azért nehéz, mert az ilyen frusztrált apák üvöltöznek a leghangosabban vagy aláznak a tekintetükkel meg a szeretetmegvonásukkal. Bocs, én eddig bírtam, de higgyétek el, tudok eleget a témáról. Többet, mint szeretnék.

0
2

blinky


Akkor itt jön Pati másik cikke, mert szerintem az önbecsüléses megfejtés tökéletes, csakhát kinek van önbecsülése egy csonka családban, mikor a teló nevel fel...?

msz:Iskolai szivatások

0
1

morcogó


A valóság azért nem ilyen. Ebben a filmben mindenkinek csak a saját igazsága létezik. Még a tanároknak is. Az igazgatónő meg a leggázabb. Szerintem nálunk érdemes lehet beavatni a tanárt vagy az igazgatót legalább egy névtelen levéllel.

0
5

zombizol


meg egy darabka pálpusztait tenni a cipőjébe!

MEGOSZTOM: FB Twitter

Miről szól


X