IRODALOM témák:


dráma elbeszélő költemény eposz érettségi komédia Könyv kötelező legenda mitológia monda novella regény tanmese Vers

 


Irodalom Szólások Lélek Magyarság Gyerek Zene Film Érdekes Történelem Életmód Föld Hit

 

Miről szól Móra Ferenc - Rege a csodaszarvasról Csodaszarvas-monda?

372
0
3

Hunor

A messzi napkelet felé élt Nimród fejedelem, akinek volt hatalmas földje, száz gulyája, ménese és nyája, de ő két fiára volt a legbüszkébb, Hunorra és Magyarra. Együtt vadászott a két fiú az apjával, kitanulták a vadászat minden csinját-bínját. Éppen ötven-ötven ügyes jó vitézzel vadásztak, amikor "hirtelen egy gímszarvas bukkant fel előttük. De olyan ám, amilyent még sohase láttak. Fehér a szőre, mint a hó, ragyog a szeme, mint a gyémánt, ágas-bogas két szarva pedig egymásba fonódva olyan, mint a koszorú." Űzték a szarvast hét napon és hét éjjen át, mert nem akarták lenyilazni, élve akarták hazavinni. Egyre szebb tájakra vitte őket a szarvas, mígnem egyszer "Körülnéztek, s csudaszép tájékot láttak maguk körül. Selyem a füve a legelőknek, mézes a gyümölcse a fáknak, az erdőben seregestül az őz, nyüzsög a folyóban a hal. "Itt akarnak tanyát verni, meg is egyeztek ebben. De előtte még
"- Szüleinkhez hazatérünk, szándékunkra áldást kérünk!" - szólt egyikük.
Így is történt, a szüleik áldásukat adták és mire visszaértek a csodaszép Etelközbe, már "Dul királynak a két lánya mulatott, mind a kettő ötven-ötven lánypajtásával. Táncoltak, bújócskáztak, libegtek-lebegtek a holdfényben, mint liliomvirágok a szélben."
Hunornak és Magyarnak a két királylány jutott. A többi legény pedig osztozott a többi tündérlányon. A vidéket megfelezték egymással. Napnyugati fele jutott Hunor népének, a keleti fele jutott Magyarnak, s az országot elnevezték Szittyaországnak. Ez a szép monda pedig szálljon tovább is szájról szájra.

MEGOSZTOM: FB Twitter

Miről szól