IRODALOM témák:


Dráma Elbeszélő költemény Eposz Komédia Kötelező Legenda Mese Mitológia Monda Novella és Elbeszélés Regény Tanmese Vers

 


IRODALOM SZÓLÁS és KÖZMONDÁS PSZICHO ZENE FILM ÉLETMÓD MAGYARSÁG és TÖRTÉNELEM

 

Népszerű szerzőink:


cinegefantomHunorJób GedeonLáron Ádámmikkamakkavörös ördögnagyöregNapHoldNév nélkülpszichopatiszegény legényHoffer Botondszemfüles
IRODALOM / 6. osztály   Monda

Miről szól Szent László és a kun vitéz küzdelme?

Megtekintés 6
0
0

mikkamakka


- a NAT2020A 6.-os szobros tankönyvből -

A pogány kunok végigrabolták Magyarország északi területeit, Bihart és a Nyírséget. Átkeltek a Lápos patakon és a Szamos folyón is, azután visszahúzódtak. Egy Franciska nevű kém jelentette Szent László hercegnek, hogy a kun sereg közeledik. Erre a herceg "oltáriszentséget vett" (= az oltáron megáldott kenyeret és bort megette),Szög nevű lovára pattant és seregével a kunok elé ment. A pogány kun sereg azonnal menekülni kezdett. Szent László herceg utolért egy kunt, aki egy elrabolt magyar lánnyal lovagolt. Amikor beérte őket, akkor mondta a lánynak, hogy rántsa le az övénél fogva a kunt a földre. A lány megtette és László herceg megküzdött vele, aztán elvágta az achilles-ínát a sarkánál, hogy ne tudjon elfutni és megölte. A király és a herceg kiszabadították a keresztény foglyokat, és szent énekekkel adtak hálát Istennek a győzelemért.

---------------
10-11. oldal:

Szent Lászlót a magyar lovagkirálynak nevezték. Szent Lászlót a népi emlékezet sok helyen táltoskirálynak tartotta.
László a freskóábrázolásokon világos színekkel látható, a jóságot jelképezi, a kun vitéz sötét és zord megjelenése a gonoszságra utal. A legtöbb ábrázolásban a lovak is megküzdenek egymással. a küzdelem egy életfa mellett folyik, mely az ég felé tör, az égbe vezet.

Pár oldal múlva megtudjuk, hogy Magyarországon legalább hatvan templomban találtak ábrázolást arról, hogy Szent László küzd a kun vitézzel.

MEGOSZTOM: FB Twitter

Miről szól


X