TöRTéNELEM témák:


politika

 


Irodalom Szólások Lélek Magyarság Gyerek Zene Film Érdekes Történelem Életmód Föld Hit

 

Miről szól Orbán - "Eb ura fakó, Ugocsa non coronat" kijelentése?

495
0
2

Hunor

A fakó szó azt jelenti fa színű, olyan mint a fa anyag színe. Főleg kutyára mondták. Az "eb ura fakó!" kifejezés több politikai felszólalásban is elhangzott, a "nekem ugyan nem parancsol" szinonimájaként. Az "eb ura fakó" azt jelenti: 'Ennek a kutya embernek fakó kutya az ura', a kutyának kutya az ura, de nekem nem, mert én ember vagyok, megőrzöm az emberségemet a nehéz időkben is.

Az "Ugocsa non coronat" latin kifejezés, azt jelenti "Ugocsa nem koronáz".

Ugocsa a mi büszke lázadó vármegyénk kétszer is megtagadta, hogy jószívvel koronát adjon idegen királynak. Először a mohácsi csata után Habsburg Ferdinánd fejére nem kívánták, azután 1723-ban Mária Teréziától szerették volna megtagadni a kegyet, hogy a nyakunkra üljön. Mind a két eset nagy huzavona volt, de Orbán talán inkább a kis vármegyeként a teljes nyugati nyomás és akarat ellen kiálló Ugocsában látta meg országunk helyzetét, és a saját álláspontját.

"Eb ura fakó, Ugocsa non coronat” azt jelenti: a nyugati nemzeteket beolvasztó liberális kutyák szolgáljanak a nyugati uraiknak, Magyarország a keresztény konzervatív értékeiből nem enged, nem adja meg magát!

MEGOSZTOM: FB Twitter

Miről szól