Mirolszol.ComMirolszol.comMirolszol.Com

Fény ki
BelépésBelépés
MenüMenü
Miről szól a(z)
?

Miről szól a Tetemre hívás?

990
0 2

szegény legény


Bárcon egy ifjú nemest tőrrel leszúrva találnak. A gyilkos felkutatására az apa a néphit azon formáját választja, mely szerint a gyilkos jelenlétében a seb újra vérzésnek indul. Az apa először fia leggyanúsabb ellenségeit hívatja, majd sorra a barátait, a családját, udvartartását, végül a fia szerelmesét, Abigélt. A titkos ara megjelenésekor a seb vérezni kezd, s ő elmondja, hogy bár szerették egymást, játszott a fiúval, aki azt mondta meghal, ha a lány nemet mond neki. Erre a kezébe adta a tőrt és (játékosan) biztatta a halálra. Ezután találták holtan Bárczi Benőt. Ahogy azt Arany balladáinál megszokhattuk, a büntetés itt is az őrület, a lány kirántja a tőrt és sikoltva-dalolva rohan ki az utcára.
0 2

olvasó9

Valójában Benő halála értelmetlennek tűnik, hiszen szerették egymást, azonban felmerül a kérdés, hogy miféle szerelem az, amiben egy lány úgy "játszik a legénnyel mint macska az egérrel." A világban számtalan férfi vetett már véget az életének amiatt, hogy rájött, hogy mennyire ki van szolgáltatva az érzéseinek, a szerelmének, hogy bábként él egy szerelemben. Könnyen lehet, hogy itt is erről van szó.
0 1

watson

ha a fickó magával végzett, akkor miért nem vérzett egyfolytában a seb?
0 0

Kaffer Botond

egyértelmű a lány felelőssége az ügyben
ezért csak a lány jelenlétében vérzett a seb
0 0

józan

Aranynál sokszor a büntetés a megőrülés a balladái végén.Miért büntetés az őrület, hiszen az csak egy másik valóságban való lét?
Igazából nem is tudjuk, hogy az őrült mit gondol, mit érez, lehet, hogy százszor jobb neki bolondnak, mintha a nép haragja büntetné.
0 0

versfaló

valójában nincs kimondva hogy Abigél bűnös, ő is csak áldozat
Arany balladáiban igazából nem bűnösök, csak áldozatok vannak
0 0

zombizol

Már hogy a fenébe ne lenne büntetés az, hogy egész hátrlévő életedben üvölt a fejedben, amit elkövettél?
Persze, hogy büntetés. A legsúlyosabb!!!
0 0

ilke11

a csaj a bűntudatba őrül bele
Miről szól


---