Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

vörös ördög kérdése

Miről szól Ady Endre - Őrizem a szemed című verse?

22 0
0

vörös ördög

Ady Endre:
Őrizem a szemed

Már vénülő kezemmel
Fogom meg a kezedet,
Már vénülő szememmel
Őrizem a szemedet.

Világok pusztulásán
Ősi vad, kit rettenet
Űz, érkeztem meg hozzád
S várok riadtan veled.

Már vénülő kezemmel
Fogom meg a kezedet,
Már vénülő szememmel
Őrizem a szemedet.

Nem tudom, miért, meddig
Maradok meg még neked,
De a kezedet fogom
S őrizem a szemedet.

Becsuk

Ady szerelmi kiégése után (amikor elunta a Léda-szerelmet) új asszonyt emelt magasságaiba, akit nagy gonddal választott ki a rajongói közül. Az akkor 16 éves csinos Csinszka és vagyonos földbirtokos apja rögtön megdobogtatta a kivénhedt, kiégett és beteges Ady Endre.... szívét. Különösen azért, mert már folyt az első világháború és inkább szeretett volna 'másban lenni'. És persze harminc évvel fiatalabb lenni. Ezeket a csodálatos ihletett szerelmeket ma úgy hívjuk: pedofília. De akkoriban romantikának hívták, ezért kerülhet a tankönyvedbe.

Ha ez szerelmi vallomás, akkor ismét csak önmagának írta Ady. Így szól kedveséhez:
"Nem tudom..., meddig maradok meg még neked" - az ilyen önelégült sorokat Ady észrevétlen ejti el. Fel sem tűnik neki, hogy a szerelmei nem testrészekből álló eszközök, hanem érző lények.

A vers kiszolgáltatott, szorongó és kiégett, már szép szóképeket sem keres a költő, beéri a testrészek és a pusztulás megnevezésével. A kiszolgáltatottságot a háború jelenti, az idillt a szerelem vagy inkább a nő tekintete, aki szerelemmel nézett Adyra, ezért ezt a tekintetet mint a legnagyobb kincset birtokolni kell.
A műben a világvége-hangulat és a szerelem képei keverednek.
A szerelem és háború ellentéte, és a szerelem és öregség ellentéte jelenik meg. Mindkettőben a szerelem mint az életbe visszahúzó erő szerepel. A versben a kéz megfogására úgy kellene gondolnunk mint összekapszkodásra a bajban. De a versben semmi nem utal arra, hogy a költő férfiként vesz részt a kapcsolatban, ő csak birtokol. Nincs benne 'számíthatsz rám mint férfira, megvédelek, a világot leigázom érted vagy ilyesmi'. Csak birtokol mint gyermek az anyját. Valójában Ady itt is egy gyermeki szerepet húz magára és a nála harminc évvel fiatalabb lányba úgy kapaszkodik, mintha az anyja lenne. Kézzel és szemkontaktussal.

(Ady amúgy nem a haza hőseként, hanem a valamelyik szeretőjétől összeszedett szifiliszben halt meg.)


MEGOSZTOM:
0

józan

Őrizem a szemed, nehogy másra szegezd!
Miről szól