IRODALOM témák:


Dráma Elbeszélő költemény Eposz Komédia Kötelező Legenda Mese Mitológia Monda Novella és Elbeszélés Regény Tanmese Vers

 


IRODALOM SZÓLÁS és KÖZMONDÁS PSZICHO ZENE FILM ÉLETMÓD MAGYARSÁG és TÖRTÉNELEM

 

Népszerű szerzőink:


cinegefantomHunorJób GedeonLáron Ádámmikkamakkavörös ördögnagyöregNapHoldNév nélkülpszichopatiszegény legényHoffer Botondszemfüles
IRODALOM / Eposz   Magyarság

Miről szól Arany János - Buda halála?

Megtekintés 985
0
3

Hunor


Buda király tanácsba rendelte Torda táltost, Álmos gyulát, és a többi főemberét és bejelentette, hogy megosztja az uralkodást öccsével, Etelével (Atillával).
"Légy Te, Öcsém a kard, én leszek a pálca." = vezesd a népünket az erőddel én meg betarttatom a törvényt.

Az alkalomra egy fehér mént áldoztak, aminek füstje vészharagos, de erre nem figyel senki.
Buda elbizonytalanodik a döntésében és a gót Detre előbb Budát hergeli, azután Etelének súgdos a fülébe, hogy baj lesz, mert Buda máris féltékeny rá.
Mindenki végzi feladatát, Etele a hunok harci sorait rendezi, a hunok királyukként tisztelik Őt.
A két testvér és az asszonyok együtt töltik az estét, reggel a férfiak vadászni mennek. Este a jó zsákmány örömére mulatoznak, elregélik a Rege a csodaszarvasról (Száll a madár ágrul ágra, száll az ének...).
A keleti császár követe Etelét keresi fel, hogy szövetséget kössön a hunokkal. Etele Budához irányítja, a követ azonban azt mondja, hogy csak Etelével tárgyalhat, mert a császár őt ismeri el. Etele azonnal Budához megy, hogy elejét vegye a vitának, de nem sikerül és összevesznek. Estére lehiggadnak és összejön a két család.
Másnap újra vadásznak. Előbb medvét ejtenek el, azután Buda elbízva magát egy bikával kezd hadakozni. Etele elgondolkodik egy pillanatra, hogy talán hagynia kellen a testvérét meghalni, de azután megmenti inkább. Közben az asszonyok solymászkodnak és baj történik: Ilda sólyma megöli Gyöngyvér sólymát. (Ilda= Ildokó - Etele kedvese, Gyöngyvér - Buda asszonya). Kárpótlásul Gyöngyvér a gyilkos sólyom halálát akarja. Az asszonyokat a férjeik csendesítik le végül.
Amikor aludni térnek, Etelére csodás álmot bocsát a Hadak ura (az öreg Isten). Az álomban Etele övére rákerül Isten kardja.
Reggel Bulcsú lép Eteléhez és egy kardot hoz, amit egy pásztorfiú talált a mezőn, ahol a kard a földbe szúrva lángolt. Ahogy Etele a kezébe veszi, egyből felismeri, hogy ezt látta álmában, és érzi magában az erőt, hogy legyőzhetetlen. Ilda hallja, amint Etelének erőt ad a csodakard, ezért megszerzi és a fia derekára köti. Ilda nem tisztességes szándékkal lett Etele asszonya, hanem azért, hogy bosszút álljon korábbi férje, Szigfrid haláláért. A kis Aladár a sátrak között játszik a karddal, amikor megbotlik és megsérül a kardtól. Gyöngyvér ugrik a segítségére, de Ilda haraggal veszi az egészet és összevesznek. A férfiak már nem tesznek igazságot.

Etele a legjobb emberekből toboroz sereget, hogy harcba menjen, de mindenki vele akar menni. Gyöngyvér Budát hergeli, hogy szerezze meg a kardot Etelétől és toborozzon sereget. Buda tanácsot hív össze, de már alig jön el valaki, mert mind Etele táborában vannak. Ekkor Buda követet küld az öccséhez, hogy ne merjen harcba menni az ő szava nélkül és a kardot is adja át. Buda később meggondolja magát, de már késő, Etele megkapja az üzenetet és elutasító választ ad.
Buda kiássa a kincseit, hogy azon toborozzon sereget. Detre is megjelenik, aki a gótok embere és örül a viszálynak, reméli, hogy Etele és Buda összecsapása után a gótok szabad utat kapnak. Buda sereget gyűjt, de az emberek bizonytalanok abban, hogy Buda jó vezetőjük lenne.
Etele közben a császár oldalán hadakozik a sereggel, de a császár átveri és nem fizeti ki. Ekkor úgy dönt Etele, hogy Bizánc ellen fordul.
Buda megkéri a sunyi Kanyarót, hogy lopja el Etelétől a csodakardot és sikerül is neki. Buda bejelenti az isteni csodát, hogy nála kard, de ettől az emberei még bizalmatlanabbak lesznek. Amikor Etele ráeszmél, hogy ellopták a kardot, visszavonulót fúj. Követet küld Budához, hogy adja vissza a kardot és kössenek békét, de Buda ezt megtagadja és azt mondja, hogy Etele egyedül menjen hozzá. Buda nem tudja, hogy Isten kardja az ő kezében csak közönséges vas, ezért a párviadal Etele sima győzelmével zárul. Gyöngyvér átkozódik, de Etele igazságosnak nevezi a büntetést és Isten kardját a hun birodalom örökös dicsőségére emeli.

MEGOSZTOM: FB Twitter

Miről szól


X