IRODALOM témák:


Dráma Elbeszélő költemény Eposz Komédia Kötelező Legenda Mese Mitológia Monda Novella és Elbeszélés Regény Tanmese Vers

 


IRODALOM SZÓLÁS és KÖZMONDÁS PSZICHO ZENE FILM ÉLETMÓD MAGYARSÁG és TÖRTÉNELEM

 

Népszerű szerzőink:


cinegefantomHunorJób GedeonLáron Ádámmikkamakkavörös ördögnagyöregNapHoldNév nélkülpszichopatiszegény legényHoffer Botondszemfüles
IRODALOM / Bibliai történetek

Miről szól a bibliai Káin és Ábel történet?

Megtekintés 4741
0
5

Jób Gedeon


Nagyon szeretnek ezzel a történettel példálózni, hogy a két testvér közül az egyik gonosz a másik meg angyali, de nézzük csak meg közelebbről a sztorit. Valóban rossznak született Káin?
Az első emberpárnak két gyermeke születik Káin, aki földműves lesz és Ábel, aki juhpásztor.
A két fiú áldozatot mutat be Istennek.
Az úr kegyesen tekint Ábelre és áldozatára, Káinra viszont nem tekint.
Tehát Ábel, aki naphosszat csak a köldökét nézegeti a mezőn, miközben a birkák maguktól szaporodnak, kedvesebb az Úr számára, mint Káin, aki görnyed a földeken és meggebed, hogy termés legyen. Isten tehát eldöntötte, hogy melyikük a kedvesebb számára és ezek után még cukkolja isi Káint, amiért lehorgasztott fejjel, megalázva jár.
A felbőszült Káin a mezőre csalja a kis kedvencet és agyonüti.
Isten büntetése az, hogy Káin bujdosó lesz és nehezen jut majd élelemhez. De azért, hogy ne öljék meg, tett egy jelet a homlokára.

A Káin-bélyegről sokan azt hiszik, hogy Isten megbélyegzése azért, mert megölte a testvérét, de ez egy halál elleni védelem.
Nem lesz egyszerű dolga a gyilkosnak, akár Ádám az, akár Éva. Mert több ember ekkor nem élt még.


Áldozat:
a természeti ember nagyon kiszolgáltatott volt, függött az élete és az élelme az időjárástól, és ezzel szemben tehetetlen volt. Ahhoz, hogy úgy érezze, hogy mégis tett valami jót, ami miatt úgy érezheti, hogy megérdemli az életben maradást és a jó termést, és ezzel a javára fordíthatja a világot mozgató erőket, áldozatot hozott. Eredetileg talán tett valamit a természetért, később ez az áldozathozatal formálódott a körülményeknek megfelelően.
Hogy a bibliai Istennek milyen áldozatra lehet szüksége és miért, a Bibliából nem derül ki.

MEGOSZTOM: FB Twitter

Miről szól


X