Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

cinege kérdése

Miről szól az "Azt se mondja: befellegzett" kifejezés?

111 0
0

cinege

jelentése: búcsúvétlen távozik, szó nélkül otthagy, félbe hagy valamit

Létezik olyan verziója, hogy "azt se mondja, befellegzett, eső lesz." "Azt se mondja, beborult és esni fog"
Ha túl sokáig vendégeskedett valaki valahol, vagy ahogyan néhol mondják "túlságosan eltanyázott valahol és érzi, hogy ideje mennie, előkerülnek az udvariassági mellébeszélő körök: "megyek, mert éhesek a gyerekek" "'enni kell adni a jószágnak" "nagyon eltelt az idő, megyek, mert itt ér az este".
Erre jönnek a házigazdától a marasztaló kifogások, hogy: "a munka megvár!" "korán van még, maradhat" "nem szalad el a dolog", és ekkor mondja a vendég, hogy "megyek mert befellegzett", azaz beborult, eső előtt haza kell érnem, mert elázok.
Ha azonban, valaki vétve a népi búcsúzkodás szokása ellen, csak úgy lelépett és "még azt se mondta: befellegzett", azt bizony ,megszólták. azt mondták "megokolás nélkül távozott" és ez egyenes sértés volt. Ma inkább azt mondjuk: szó nélkül távozott.
Az ilyen szomszédolós kapcsolati népszokások szent dolgok voltak a faluban, nem lehetett azokat csak úgy figyelmen kívül hagyni. Fontos udvariaskodási gesztus volt például a tűzkő cseréje, a barátság vagy a jó viszony megpecsételője. Úgy mondták "Cseréljünk acélt". A már-már testvérinek számító barátságot pipa-cserével is megpecsételték. Ilyenkor, ha rosszra fordult a nagy barátság és mégse lett belőle pipacsere, azt mondták: " Azt se mondta: pipa". Az asszonyok is elcsereberélgették a jó portékáikat, innen származik a sértett felkiáltás: "Azt se mondta: fapapucs!" azaz "azt se mondta, hogy cseréljünk papucsot!"


MEGOSZTOM:
Miről szól