IRODALOM témák:


Dráma Elbeszélő költemény Eposz Komédia Kötelező Legenda Mese Mitológia Monda Novella és Elbeszélés Regény Tanmese Vers

 


IRODALOM SZÓLÁS és KÖZMONDÁS PSZICHO ZENE FILM ÉLETMÓD MAGYARSÁG és TÖRTÉNELEM

 

Népszerű szerzőink:


cinegefantomHunorJób GedeonLáron Ádámmikkamakkavörös ördögnagyöregNapHoldNév nélkülpszichopatiszegény legényHoffer Botondszemfüles
IRODALOM / Dráma

Miről szól Shakespeare - Othello, a velencei mór című drámája?

Megtekintés 1243
0
3

fantom


A történet helyszíne Velence.
Jago annyira gyűlöli a muszlim Othellot, hogy titokban mindenkinek elmondja, hogy Othello nőül vette Desdemonát, akit azonban az apja sosem adott volna egy szerecsenhez, ráadásul Rodrigó is ezt a lányt akarta és most nagyon haragos.
A törökök Ciprust támadják hatalmas haddal készülnek. A dózse behívja Othellot és a velencei flotta élére nevezi ki.
Közben Brabantio előadja bánatát, hogy nem hiszi, hogy a lánya önként ment feleségül Othellohoz, de Desdemóna megvédi a szerelmüket.

A féltékeny Rodrigo meg akar halni, de Jago lebeszéli és azt mondja, hogy segít megszerezni Desdemonát. A terve az, hogy féltékennyé teszi a Othellot Cassiora, akit amúgy is szívesebben látna holtan, mert őhelyette léptették elő.
A ciprusi partoknál hatalmas vihar tombol és az érkező Cassio azt mondja, hogy a törökök mind odavesztek. Megérkezik Desdemona és Othello is, akik rögtön összeölelkeznek. Jago fellázítja Rodrigót, hogy provokáljon vitát Cassio-val és keverjék gyanúba Othellot, hogy régebben Jago feleségével is kavart.
Jago később le is itatja és álszakállal elváltozva provokálja Cassiot, aki nekitámad, de helyette Montanót, a sziget kormányzóját sebzi meg.. Othello ezért lefokozza a hadnagyát. Jago (aki az egész szemétséget intézte) most azt tanácsolja Cassiónak, hogy Desdemónát vegye rá, hogy kérje Othello bocsánatát. A terv jól halad, Desdemóna könyörög az urának (Othellónak), hogy adja vissza Cassio rangját. Othelloban felébred a gyanú, hogy talán Desdemona hűtlen. Közben Jago egyre jobban megerősíti ebben. Amikor legközelebb találkoznak a szerelmesek, Othello már nem fogadja Desdemona közeledését, még a kendőjét is a földre hajítja, ami ezért Jagohoz kerül. Othello felkeresi Jago-t és bizonyítékot követel tőle a megcsalásra. Jago a kendőről azt állítja, hogy Cassio-nál látta, aki álmában a szerelmes viszonyát is kifecsegte Desdemonával. Othello Jagot bízza meg, hogy végezzen a csábítóval.
Cassió megtalálja a szállásán a kendőt és odaadja annak a lánynak, Biancának, aki őbelé szerelmes, hogy másolja le.
Ezután Jago úgy intézi, hogy Othello meghallja, amint Cassio újságolja a vad kalandjait Biancával, de higgye azt, hogy Desdemónáról beszél.
Othello elhatározza, hogy megöli az assonyát, Desdemónát.
Közben Velencéből egy küldöttség érkezik, akik bejelentik, hogy Cassiot előléptetik. Desdemona ennek örül, de Othello megüti és ez a küldöttségben felháborodást kelt.
Othello kifaggatja Desdemóna társalkodónőjét a viszonyról, de Emilia azt mondja, hogy az asszony tiszta. Othello azonban már hajthatatlan. Jago ráveszi Rodrigot, hogy ölje meg Cassiót,, de a dolog nem sikerül, mert Cassio szerencsésen átfordítja a tőrt és megsebzi Rodrigot. Mindketten ott jajveszékelnek sérülten az utcán, erre jön Jago és leszúrja Rodrigót.
Othello az alvó Desdemóna mellé ül és kéri, hogy gyakoroljon bűnbánatot,. Desdemóna csak most érti meg, hogy összeesküdtek ellenük, és könyörög Othellónak az életéért, hiszen ártatlan, de ő megfojtja az asszonyt. Ekkor érkezik Emilia, aki immár mindent tud. Leleplezi Jagot, a kendőről is beszél, de Jago megöli őt. Othello megérti, hogy rettenetes hibát követett el, tőrt döf magába és kedvesére hal.

MEGOSZTOM: FB Twitter

Miről szól


X