IRODALOM témák:


Dráma Elbeszélő költemény Eposz Komédia Kötelező Legenda Mese Mitológia Monda Novella és Elbeszélés Regény Tanmese Vers

 


IRODALOM SZÓLÁS és KÖZMONDÁS PSZICHO ZENE FILM ÉLETMÓD MAGYARSÁG és TÖRTÉNELEM

 

Népszerű szerzőink:


cinegefantomHunorJób GedeonLáron Ádámmikkamakkavörös ördögnagyöregNapHoldNév nélkülpszichopatiszegény legényHoffer Botondszemfüles
IRODALOM / 7. osztály   8. osztály   Kötelező   Novella és Elbeszélés

Miről szól Móricz Zsigmond - Hét krajcár című novellája?

Megtekintés 12473
0
53

mikkamakka


A népmesei hangulatú novella az író saját gyerekkorából vett jelenetet dolgozza fel, amikor édesanyjával a legnagyobb szegénység közepette az otthoni fiókokban hét krajcárt keresgéltek szappanra.

A szegénységnek, azon a fokán kezdődik a történet, ahol az ember már csak nevet a saját nyomorúságán. Az anya szeretné kimosni a férje ingét, de ahhoz szappan kell, ehhez keresi a krajcárokat a fiával. A keresés játékosan, sok nevetéssel, krajcárcsalogató verssel zajlik. Az első három a varrógép fiókjából kerül elő, a többi pedig innen-onnan, miközben minden leírás a szegénység megjelenését fokozza. Már csak egyetlen krajcár hiányzik, amikor beállít egy koldus és pénzt kér. Az anya és a fiú elmondják, hogyan állnak, ezért végül a koldus ad nekik egy krajcárt, hogy meglegyen a szappanravaló. Nehezen, de elfogadják. Még mindig meseszerű befejezést várunk, de a fordulat mást hoz. A keresgéléssel eltelt a nap, besötétedett, lámpaolajuk sincs, úgyhogy mosás már nem lesz. Az anya ezt is nevetéssel próbálja elütni, de a nevetése fuldoklásba fordul át, már a saját vérétől fuldoklik, tuberkolózisos. (Nem hal meg, de lehet tudni, hogy hamarosan meg fog halni.)
Az anya a szegénységet és a halálos betegséget is leplezni próbálja a gyerekek elől, vidámsággal igyekszik elfedni a keserűséget.

MEGOSZTOM: FB Twitter

Miről szól


X