Mirolszol.Com

Miről szól a(z)
?

fantom kérdése

Miről szól Szophoklész - Oidipusz király?

105 0
0

fantom

Ha nem pokoli sürgős a dolog, akkor olvasd el az előzményt:
Oidipusz története - a jóslat
Oidipusz király tartalma:

Az istenek akaratából szűnni nem akaró dögvész tör ki Theba városában, ezért Oidipusz a delpohi jósdához küldi Kreont, ahol azt a tanácsot kapja, hogy meg kell büntetni Laiosz király gyilkosát és akkor a dögvész megszűnik. A mű innentől Oidipusz nyomozása. Lépésről lépésre halad a múlt igazsága felé és távolodik el közben az eddig igaznak hitt önmagától. Oidipusz ígéretet tesz a népnek, hogy felkutatja és megbünteti Laiosz gyilkosát.
Fontos figura lesz Teiresziasz, a vak jós, aki tud mindent, de csak apránként, vonakodva csepegteti az infot. A vonakodásra Oidipusz már Teiresziaszt is megvádolja, amire Teiresziász sértetten Oidipusz szemébe mondja, hogy Ő maga az apjának (Laiosz királynak) a gyilkosa.
(Az előzmény, a mítosz, amit a korabeli nézők előre ismertek: Oidipusznak azt jósolták korábban, hogy megöli apját és anyját veszi feleségül. Oidipusz nem ismerte a szüleit, mert másnál nevelkedett fel, ahová egy pásztor vitte őt csecsemő korában. Felnőttként egyszer szóváltásba keveredett egy útonálló úrral, akit megölt (Ő volt Laiosz király, mint utóbb kiderült), majd Thebaba ment, ahol felszabadította a népet an Szfinx haragjától és ezért jutalmul feleségül vehette Laiosz király feleségét, egyben a saját anyját. Ezekre a dolgokra apránként derül fény a műben.)
Oidipusz nem akarja elfogadni az igazságot, összeesküvésnek hiszi s közben egyre inkább kirajzolódik a negatív jelleme, hogy hirtelen haragú, öntelt és tiszteletlen. Egyre több embert kérdez ki, végül eljutnak a pásztorig, aki hajdan a nevelőszülőkhöz adta... már tagadhatatlan az igazság. Oidipusz örjöng, Iokaszté (Oidipusz felesége és anyja) felakasztja magát, végül Oidipusz önmagát megvakítva száműzi is magát, lemond a trónról és elbujdokol.
A mű ezzel a sötét lezárással ér véget, semmit nem tudunk Oidipusz további sorsáról.

-----
időben ezután következik Szophoklész Antigoné című darabja (ezt Szophoklész amúgy korábban írta)


MEGOSZTOM:
Miről szól